Istorie, întrebare adresată de nishoara97, 9 ani în urmă

aerul orasului te face liber..va rog urgent..mersyy))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Daca pentru Occident "suburbana" desemneaza "spatii locuite de o populatie cu un standard de viata si implicit un nivel al civilizatiei cel putin egal cu media nationala", pentru Romania exista o "diferenta de perceptie si interpretare", realitate care "s-a conturat in ultimii 100-150 de ani, tocmai in perioada modernizarii societatii romanesti".
Din aceasta perspectiva a diferentei de perceptie si interpretare, chiar si in interiorul Romaniei sunt realitati suburbane diferite. Daca in Transilvania, orase precum Brasov, Sibiu, Cluj "se puteau compara cu acele orase metropolitane din Occident", in Moldo-Valahia "orasele nu au atins niciodata gradul de independenta al oraselor regesti" din Transilvania. La periferia oraselor extracarpatice, "culoarea etnica a suburbiilor o aduc salasele de robi tigani (mai ales) si tatari, al caror rol in viata orasului era destul de important. Aceasta situatie etnico-teritoriala a ramas consemnata in toponimia (urbana) de azi". Si de aceea, termenul de mahala si mahalagiu nu a avut o conotatie peiorativa nicicand; mahalaua a fost dintotdeauna o trauma pentru omul diferit socio-cultural de "omul care este".
In surburbiile ardelene, in "imprejurimile imediate" s-au format comunitati etnico-socio-culturale numite osteze sau maieri. In aceste spatii se indreptau "locuitori ai satelor aservite feudal si au fost adevarate poligoane de testare a inovatiilor din domeniul activitatilor productive

corina15: orasele-comune adaposteau fugarii de pe mosiile seniorilor.Daca un taran fugar locuia in oras un an si o zi,devenea om liber.Aerul orasului te face liber-spunea o zicala medievala.
Asta vei gazi in cartea de istorie la pagina 47,tema miscarea comunala
Alte întrebări interesante