Limba română, întrebare adresată de paulneguleasa, 8 ani în urmă

află mai multe informații despre legendele Olimpului​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de allexandraa2
15

Legendele Olimpului își au numele de la renumitul munte Olimp din Elada 1 , care înseamnǎ cel plin de luminǎ. Olimpul era considerat lǎcașul zeilor din Antichitate, fiind asemuit cerului. Despre Muntele Olimp se spunea cǎ este acoperișul lumii; aici se hotǎra soarta zeilor și a muritorilor deopotrivǎ.

Fiul al lui Cronos și al Rheei, Zeus – cel mai puternic dintre zeii olimpieni – stǎpânea Pǎmântul, fiind și stǎpânul norilor, al ploii, al zǎpezii, al tunetului și al fulgerului.

Cei mai importanți zei din mitologia greacǎ se trag din Zeus: Atena – zeița înIelepciunii; Artemis – zeița vânǎtorii, protectoarea câmpurilor, a animalelor și a vindecǎrilor miraculoase și fratele ei geamǎn, Apolo – zeul luminii, al zilei și al artelor, protector al muzicii și al poeziei; Ares – zeul rǎzboiului; Hefaistos – zeul focului; Hermes – zeul comerțului și al zborului; Dionisos – zeul vegetației, al vinului, al fertilității și al extazului.

Aceste ființe supranaturale erau adorate și venerate de oamenii Antichității. Ei legau de zei fenomene ale naturii și lucruri pe care nu și le puteau explica prin resursele și cunoștințele pe care le aveau atunci, zeii jucând un rol important în viața oamenilor acelor vremuri. Era important ca oamenii sǎ îi știe pe zei mulțumiți pentru a nu le stârni mânia și a nu își atrage rǎzbunarea acestora. Meritǎ amintite câteva legende legate de frumoasa Afrodita, hâdul Hefaistos și strǎlucitorul Apolo.

Sper ca te-am ajutat

Alte întrebări interesante