Limba română, întrebare adresată de Cosminacosminut1, 9 ani în urmă

Aflati cazul si functia sintactica a urmatoarelor substantive: unor pasari, plecarii,hornurile,fara eruptii,de baobab,in dimineata textul: Cred că micul prinţ, când a fugit de-acasă, s-a slujit de pribegirea unor păsări călătoare. În dimineaţa plecării, a făcut o mare rânduială pe planetă. A curăţat cu grijă hornurile vulcanilor activi. Avea doi vulcani activi. Numai buni pentru a-şi încălzi gustarea de dimineaţă. Mai avea şi un vulcan stins. Însă, după cum spunea el: Nu se ştie niciodată! Aşa încât a curăţat deopotrivă şi vulcanul stins. Vulcanii, dacă sunt bine curăţaţi, ard domol şi liniştit, fără erupţii. Erupţiile vulcanice sunt ca focurile care răbufnesc pe horn. De bună seamă, noi, cei de pe Pământ, suntem mult prea mărunţi pentru a ne curăţa vulcanii. De aceea ne şi pricinuiesc o mulţime de neajunsuri.

A curăţat cu grijă hornurile vulcanilor activi

Micul prinţ, cuprins de o uşoară tristeţe, smulse apoi şi ultimii puieţi de baobab. Deoarece credea că nu se va întoarce niciodată. Toate acele treburi obişnuite i se părură însă, în dimineaţa aceea, nespus de dragi. Iar pe când stropea, pentru cea din urmă oară, floarea, şi se pregătea să o pună la adăpost sub clopotu-i de sticlă, se pomeni că-i vine-a plânge.


Utilizator anonim: Bună! Aşa : DA!
Utilizator anonim: Eşti un bun exemplu, Cosminacosminu11! Felicitări!
Cosminacosminut1: mersi
Utilizator anonim: Şi eu că ai înţeles!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nicolaerobert2
12
Unor pasari:atribut substantival gebitival.(ale cui pasari?). Plecarii:atribut substantival G(a cui dimineata?). Hornurile:CI. Fara eruptii:P.V. De baobab:CI. COROANA??!

Cosminacosminut1: nu inteleg nimic
Cosminacosminut1: daca vrei coroana refa totul
nicolaerobert2: Ti-am dat cu functiw sintatctica frate. Ce mai vrei
Cosminacosminut1: ce inseamna cl
Cosminacosminut1: in dimineata?
Răspuns de Utilizator anonim
19
,, Cred că micul prinţ, când a fugit de-acasă, s-a slujit de pribegirea unor păsări călătoare. În dimineaţa plecării, a făcut o mare rânduială pe planetă. A curăţat cu grijă hornurile vulcanilor activi. Avea doi vulcani activi. Numai buni pentru a-şi încălzi gustarea de dimineaţă. Mai avea şi un vulcan stins. Însă, după cum spunea el: Nu se ştie niciodată! Aşa încât a curăţat deopotrivă şi vulcanul stins. Vulcanii, dacă sunt bine curăţaţi, ard domol şi liniştit, fără erupţii. Erupţiile vulcanice sunt ca focurile care răbufnesc pe horn. De bună seamă, noi, cei de pe Pământ, suntem mult prea mărunţi pentru a ne curăţa vulcanii. De aceea ne şi pricinuiesc o mulţime de neajunsuri.A curăţat cu grijă hornurile vulcanilor activi
Micul prinţ, cuprins de o uşoară tristeţe, smulse apoi şi ultimii puieţi de baobab. Deoarece credea că nu se va întoarce niciodată. Toate acele treburi obişnuite i se părură însă, în dimineaţa aceea, nespus de dragi. Iar pe când stropea, pentru cea din urmă oară, floarea, şi se pregătea să o pună la adăpost sub clopotu-i de sticlă, se pomeni că-i vine-a plânge."

unor păsări             = caz G f-s. atr. subst. genitival;

plecării                   = caz G f.s. c. i.;

hornurile                = caz Ac f.s c.d.;

fără erupţii               = caz Ac f.s. c.c mod;

de baobab               = caz Ac f.s atr. subst. prep.;

în dimineaţa           = caz Ac f.s c.c. timp.






Utilizator anonim: Cu drag!
Utilizator anonim: Şi eu mulţumesc!
Utilizator anonim: Cu drah TUTUROR!
Alte întrebări interesante