Limba română, întrebare adresată de AnDre14Bosss, 9 ani în urmă

Ai fost curios/curioasa sa stii mai multe despre michael ende.ai gasit pe internet date despre viata si opera sa si ai intocmit o fisa bio-bibliografica poate iti va fi de folos la scoala.Va rog frumos sa imi faceti si mie o fisa bio-bibliografica.Dau coronita

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
6

Răspuns:

Fișă bio-bibliografică Michael Ende

A fost un scriitor german de romane pentru copii, de mare succes, operele lui fiind traduse și publicate în toată lumea. A scris și poezii și piese de teatru, acestea nefiind considerate literatură pentru copii.

S-a născut pe 12 noiembrie 1929 în Garmisch-Partenkirchen (Bavaria) și a decedat pe 28 august 1995 în Filderstadt (Baden-Württemberg).

Numele său complet este Michael Andreas Helmuth Ende. A fost un mare admirator al Italiei (unde a locuit timp de 14 ani, până la moartea primei soții) și al Japoniei (cultura japoneză l-a fascinat încă din copilărie; a doua sa soție era de origine japoneză). Nu a avut copii.

Cele mai cunoscute romane pentru copii sunt:

Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă (1960)

Jim Năsturel și cei 13 sălbatici (1962)

Momo (1973)

Povestea fără sfârșit (1979)

Punci cu porunci (1989)

Operele sale îmbină realitatea cu fantasticul, Michael Ende încercând să creeze o mitologie pentru omul modern, prin îmbinarea miturilor tradiționale ale marilor civilizații ale lumii.

Alte întrebări interesante