Fizică, întrebare adresată de Kasibujor, 8 ani în urmă

Ajutati-mă va rog! Am ca temă la fizica de făcut un referat despre miscare si repaus (MINIM 4 pagini) + de dat exemple.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de matiutkarla2006
8

Răspuns:

În fizică, mișcarea este o schimbare a poziție unui obiect în timp. Mișcarea este descrisă în ce privește deplasarea, distanța, viteza, accelerația și timpul. Mișcarea unui corp este observată prin atașarea unui sistem de referință, prin raportarea la acesta și la un reper de către un observator și prin măsurarea schimbării poziției acelui corp față de acel sistem.

Dacă poziția unui corp nu se schimbă în raport cu un anumit sistem de referință, se spune că acesta se află în repaus, este nemișcat, staționar sau are o poziție constantă.

Sistemul de referință este alcătuit din: corp de referință, instrumente de măsurat distanța, momentul de referință, instrumente de măsurat timpul.

Deoarece sistemul de referinţă poate fi ales arbitrar se spune că mişcarea şi repausul sunt noţiuni relative. Astfel, acelaşi corp poate să fie în mişcare faţă de un sistem de referinţă sau în repaus faţă de un alt sistem de referinţă.

Mișcarea unui obiect nu se poate schimba decât dacă se acționează printr-o forță. Momentul este utilizat pentru măsurarea mișcării unui obiect. Impulsul unui obiect este direct legat de masa și viteza obiectului.

Lumea este materie in miscare; nu exista materie fara miscare, dupa cum nu exista miscare fara materie.

Deci, termenul de mișcare, în general, semnifică o schimbare continuă a configurației unui sistem fizic. De exemplu, se poate vorbi despre mișcarea unui val sau despre mișcarea unei particule ,despre starea de repaus a unui asteroid față de nava spațială și față de astronauții din navă.

Să revenim la exemplul cu nava spaţială în spaţiul interstelar. Dacă asteroidul nu se mişcă în raport cu astronauții, atunci este în stare de repaus (faţă de navă şi faţă de astronauți). Mişcarea sau starea de repaus se raportează la un sistem de referinţă şi nu există un sistem de referință unic, universal. Acest ultim aspect e important: nu putem spune despre un corp că se mişcă în spaţiu cu viteza X. Trebuie să precizam în raport cu ce. Altfel, informaţia nu are sens.

-pe un aeroport, pentru controlul traficului aerian ,corp de referință este ales turnul de control ,instrumentul de măsurat distanța( și pentru localizarea avioanelor )este radarul ,iar momentul de referință ales este 0 și instrumentul de măsurat timpul este ceasul.


Kasibujor: multumesc
Alte întrebări interesante