Limba română, întrebare adresată de rmoisa46, 8 ani în urmă

Ajutati-mă vă rog ,am nevoie urgent de scena in care Ana joacă cu Lică și scena întâlniri lui Lică și Ghiță, din opera ,,Moara cu noroc"!!Va rog ,dau steluță

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariamL
2

„Moara cu noroc”, de Ioan Slavici

Scena în care Ana joacă cu Lică: „De când umbla pe la Moara cu noroc,  el nu grăise nici zece vorbe cu Ana; acum însă el se duse la ea, o apucă de mâini și-i zise:

— Haid' să te joc o dată, să zici că ai fost jucată! Ana se dete în lături. El o cuprinse  cu amândouă brațele.

— Dar dacă n-am poftă de joc!? grăi ea cu hotărâre și se desfăcu încet din brațele  lui.

— Vine pofta!

— Și la mai mult! adause Buză-Ruptă, trăgând cu ochiul.

— Ei! nu vreau! grăi Ana rece și se dete înapoi. Lică se retrase cam necăjit.

— Săracul de mine! grăi Ghita așa în glumă. Dar năzuroasă mi s-a mai facut nevasta! Joacă, muiere; parcă are să-ți ia ceva din frumusețe...

Ana își călcă pe inimă și se dete la joc. La început se vedea c-a fost prinsă de silă;  dar ce avea să facă? La urma urmelor, de ce să nu joace? Încetul cu încetul, ea  prinse voie bună; se cam tulbură când Lică se apropia de dânsa; sângele îi năvălea  în obraji când el o apuca de brâu ca s-o învârtească; dar așa era acum și altfel nu  putea să fie și ea se dete din ce în ce după păr. În cele din urmă, tot se arăta copila  răsfățată de odinioară, și Ghiță fierbea în el cand îi vedea fața străbătută de plăcerea jocului.

— Să-ți fie de bine! grăi Lica peste câtva timp obosit. Dau mărturie că te ții mai  bine decât mine.

Scena întâlnirii lui Lică cu Ghiță: „Dacă Lică ar fi fost alt om, el n-ar fi stătut așa cu privirea pierdută în vânt, ci s-ar fi  bucurat de vederea femeii frumoase, care-l privea oarecum pierdută și speriată  de bărbăția înfățișării lui.

— Ungurul a murit? întrebă el când văzu pe Ghiță.

— Da!

— Și tu ai venit în locul lui!

— Da!

— De la Sf. Gheorghe?

— Da, răspunse Ghiță, aruncând o privire furișată asupra femeilor, ca să vadă  dacă ele nu cumva se tulbură.

— E Ghiță, ginere-meu, grăi batrana, și, mulțumită lui Dumnezeu, ne merge bine  de când suntem aici.

Lică își apucă, zâmbind, mustața între buze.

— Aici, zise el, le merge bine la toți oamenii cu minte. N-ai decât să te pui bine cu  toată lumea, să le zici „noroc bun” celor ce vin și se duc și poți să dai mulțumită lui  Dumnezeu. N-au trecut pe aici niște oameni?

— De! răspunse Ghiță chibzuit, suntem la drum și trece multă lume.

— Vorba vine, trei oameni...

— Trei, patru, zece... grăi Ghiță cam în glumă, lumea trece mereu. Eu nu stau aici  ca să țin seama despre cei ce vin și trec, și așa nici nu-i prea știu. De la o vreme te  obicinuiești cu oamenii, încît nici nu te mai uiți la fețele lor. Apoi, cine știe dacă  nu e și câte unul care s-ar mâhni dacă ai bate drumul cu vorbe despre dânsul. De  carciumar să nu întrebi niciodată, căci el vede și aude atât de multe, încât trebuie  să uite degrab' și să nu mai ție nimica minte.

— Așa-i, grăi Lică. Întrebam numai ca să văd dacă nu cumva mi-ai putea spune,  fiindcă sunt oamenii mei. Au plecat să vadă o pădure, pe care voiam să o luăm de  la toamnă pentru turme, și nu știu acum dacă au trecut înaintea mea, ori e să-i  aștept aici.

— Așa o fi, răspunse Ghiță hotărât, dar eu nu-ți pot spune dacă între cei ce au  trecut astăzi pe aci vor fi fost și ei.

— Cum nu!? strigă batrâna cu nerăbdare. Cei trei porcari ce au băut atât de mult  și n-au plătit.

Pe Ghita il trecu un fior de junghi prin inima si, oricat de mult tinea la soacra-sa,  acum el ar fi fost in stare sa-i puna degetul pe gura.

— Muierile vad mai bine si se vede ca au mai putina treaba, zise el stapanindu-se.

— Daca n-au platit, grai Lica, apucandu-si iar mustata intre buze, era fiindca stiau  ca voi veni eu ca sa platesc pentru dansii.

Graind aceste, el descaleca si-i facu lui Ghita semn sa intre cu dansul, pentru ca sa  faca socoteala.

"Batrana e tot mai cuminte decat mine", isi zise carciumarul, si intra cu voie buna  in urma lui.

— Batrana ar putea sa-si tie gura, grai Lica dupa ce se vazu singur cu Ghita. Ma  cunosti?

— Nu! raspunse Ghita, racit in tot trupul.

— Atunci ma stii de nume. Eu sunt Lica, samadaul... Multe se zic despre mine, si  dintre multe, multe vor fi adevarate si multe scornite. Tu vezi un lucru: ca umblu  ziua-n amiaza mare pe drumul de tara si nimeni nu ma opreste in cale, ca ma duc  in oras si stau de vorba cu domnii. Voi fi facut ce voi fi facut, nu-i vorba, dar am  facut asa, ca orisicine poate sa creada ce-i place, insa nimeni nu stie nimic. De   aceea am sa dau seama despre douazeci si trei de turme de porci. M-ai inteles?  Nu doara c-as putea plati tot ce se poate pierde intr-un an, ci pentru ca de la mine  nimeni nu cuteaza sa fure, ba sa-l fereasca Dumnezeu pe acela pe care as crede  ca-l pot banui. M-ai inteles?! Eu voiesc sa stiu totdeauna cine umbla pe drum, cine  trece pe aici, cine ce zice si cine ce face, si voiesc ca nimeni afara de mine sa nu  stie. Cred ca ne-am inteles!?

Ghita ar fi avut multe de zis, dar Lica se intoarse o data in calcai si, pe cand

carciumarul isi veni in fire, drumetul daduse pinteni calului.

Alte întrebări interesante