Limba română, întrebare adresată de imbreaemm, 8 ani în urmă

Ajutați-mă va rog cu cerinta următoare :Demonstrati ca lacul de Mihai Eminescu este un text liric vaaa rooog repede!!!! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristianmatei95
3

Răspuns:Poezia ‘Lacul’ de Mihai Eminescu aparține genului liric deoarece prezintă trăsăturile acestui gen literar.

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare în care autorul își exprimă sentimentele, ideile, gândurile în mod direct. Semnelele subiectivității sunt  prezența eului liric și o mare varietate de figuri de stil si imagini artistice . Modurile de expunere prezente sunt monologul liric (adresat sau confesiv)  și  descrierea.

O primă trăsătură care demonstreaza apartenenta poeziei ”Lacul” la genul liric este transmiterea directă a sentimentelor de dorință, așteptare si iubire ale poetului în cadrul celor cinci catrene. Prin excelenţă o operă ce se adresează sensibilităţii, textul creează un tablou al naturii transfigurat de iubirea şi de viziunea romantică a eului liric. Un exemplu în acest sens este este strofa a patra: ”Si au trec de-a lung de maluri,/Parc-ascult si parc-astept/Ea din trestii sa rasara/Si sa-mi cada lin pe piept” . Se observă o trecere progresivă de la sentimentul de așteptare, la trăirea intensă, pasională a scenariului de iubire, pentru ca în final să  predomine dezamăgirea și de resemnarea. Descrierea  lacului este încărcată de emoție, peisajul întreg devine état d’âme ( stare de spirit). Transmiterea directă a acestor sentimente este dată de prezența eului liric în ipostaza de îndrăgostit. Eul liric apare în mod explicit, prin marci  lexico-gramaticale precum ‘eu’, ‘-mi’, ‘să scap’ și în mod implicit prin emoția generală pe care o degajă textul.

Explicație:

Alte întrebări interesante