Istorie, întrebare adresată de calinaddm, 8 ani în urmă

Ajutati-ma va rog cu un eseu despre Iluminism, aveti la subpunctul IV cerintele eseului. Va rog sa ma ajutati!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgemirel
2

iluminismul reprezinta o miscare filozofica dominanta in europa sfarsitul sec 17 si in cel urmator, aparand in vestul europei .a fost o mișcare intelectuală, filozofică, ideologică și culturală, antifeudală, desfășurată în perioada pregătirii și înfăptuirii revoluțiilor din sec. XVII-XIX în țările Europei, ale Americii de Nord și ale Americii de Sud și având drept scop crearea unei societăți „raționale”, prin răspândirea culturii, a „luminilor” în mase.

Au fost atacate în diverse feluri autoritatea de ordin religios și științific, dogmatismul, intoleranța, cenzura, precum și constrângerile economice și sociale.se  Considera că statul este instrumentul adecvat și rațional al progresului. Raționalismul extrem și scepticismul epocii au condus în mod firesc la deism; aceleași calități au avut un rol important în determinarea reacției de mai târziu a romantismului. Reacționând la dogmatism, iluminismul a găsit un culoar favorabil într-o perioadă în care Biserica își pierduse autoritatea sa atotputernică de a impune ordinea socială cu aceeași fervoare și implicare precum în evul mediu și la începutul modernității. Conceptele filosofice din Franța mijlocului de secol al XVIII-lea au transformat perspectiva mecanicistă asupra universului într-o variantă revizuită radical a creștinătății, pe care au denumit-o deism.

Curent ideologic și cultural: promovarea raționalismului, caracter laic, antireligios, anticlerical, combaterea fanatismului și a dogmelor, răspândirea culturii în popor, literatura preocupată de problemele sociale și morale;

Teme și motive: «monarhul luminat», «contractul social», emanciparea poporului prin cultură; Genuri și specii: liric, epic (povestire, nuvelă, roman), dramatic (tragedie, comedie);

autori reprezentativi:

Pierre Beaumarchais

Daniel Defoe

Henry Fielding

Carlo Goldoni

Louis de Montesquieu

Jean-Jacques Rousseau

Jonathan Swift

François Voltaire

Absolutismul luminat sau despotismul luminat a reprezentat un curent de idei și practici politice din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, specifice mai ales monarhiilor din centrul și estul Europei.

Napoleon Bonaparte

Ecaterina a II-a a Rusiei

Frederic al II-lea al Prusiei

Iosif al II-lea al Sfântului Imperiu Roman

Maria Theresa

Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman

Ludovic al XVI-lea al Franței

Gabriel Bethlen, Rege al Ungariei, Prinț al Transilvaniei


calinaddm: Multumesc mult !!
georgemirel: Cu placere
Alte întrebări interesante