Geografie, întrebare adresată de janacrudu, 9 ani în urmă

ajutaţi-mă vă rog cu un eseu pe tema Rolul atmosferei pentru Terra

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de opritadenisa112
0
Omul nu poate trai in lipsa aerului atmosferic. Prin respiratie, el inhaleaza aer din care, la nivelul alveolelor pulmonare, oxigenul trece in sangele arterial, iar dioxidul de carbon din sangele din vene trece in aerul care este apoi expirat.Oxigenul preluat prin respiratie este fixat pe hemoglobina si dus cu sangele la diverse tesuturi, unde participa la procesele de oxidare (ardere) a substantelor organice, cu degajare de energie. 

Dioxidul de carbon din sange are un rol stimulator pentru procesul de respiratie.Precipitatiile atmosferice provoaca organismului uman stari de disconfort accentuat. La fel si vantul puternic.Pentru a se apara de efectele negative generate de parametrii fizici ai aerului atmosferic, omul este nevoit sa faca mari eforturi si mari cheltuieli banesti si de munca, pentru confectionarea de imbracaminte si incaltaminte, pentru construirea locuintelor si cladirilor care adapostesc instalatiile si activitatile umane, cu sisteme de climatizare foarte costisitoare. intre aceste cheltuieli, trebuie amintite si cele pentru irigatii, pentru realizarea si incalzirea serelor sau pentru realizarea solariilor.

De altfel, insasi diferentierea teritoriala a activitatilor agricole, cu o anumita repartitie a plantelor de cultura si a anumitor tehnologii agrare, este determinata de variatia conditiilor climatice de pe suprafata terestra.Insasi ritmicitatea sezoniera a activitatii in agricultura si din unele ramuri industriale (de exemplu, in industria zaharului, in cea a conservelor de legume si fructe etc.) este determinata de clima, prin succesiunea anotimpurilor.

La randul sau, si omul exercita importante influente asupra atmosferei. Astfel, prin arderi, el consuma cantitati enorme de oxigen din atmosfera si produce, in schimb, dioxid de carbon. in felul acesta, el contribuie la modificarea compozitiei atmosferei. Faptul in cauza poate provoaca si o incalzire globala a atmosferei (climatica), datorita rolului termoregulator al dioxidului de carbon.Dar, din diferite activitati industriale si din transporturi, omul degaja (deverseaza) in atmosfera si alte substante, dintre care unele nocive pentru el insusi si pentru alte vietuitoare. Dintre acestea, pot fi mentionate monoxidul de carbon (CO), dioxidul de sulf (SO2), hidrogenul sulfurat (H2S), fluorul, acidul fluorhidric, diverse hidrocarburi etc.

Totodata, din arderi sunt imprastiate in atmosfera enorme cantitati de fum, iar din unele activitati industriale sunt deversate diverse pulberi. Particulele solide care se depun la sol sub actiunea gravitatiei sunt denumite pulberi sedimentabile. Particulele mai fine, care plutesc in atmosfera timp indelungat, sunt denumite pulberi in suspensie. Particulele foarte fine, care au dimensiuni sub 100 Micrometri, formeaza aerosoli prin dispersia in aer. Si fumul se incadreaza in aerosoli.

Poluarea atmosferei: 
Se produce astfel o poluare a atomosferei, care in unele centre urbane sau industriale devine atat de intensa, incat afecteaza grav sanatatea oamenilor. Poluarea atmosferei este provocata de activitatile industriale, de transporturi de activitatile agricole, din arderile energetice si casnice intre poluantii atmosferei se enumera diferite substante gazoase (CO2, CO, SO2, NO2, NH3, H2S, hidrocarburi etc.), pulberi sedimentabile si in suspensie.

Unii dintre poluantii atmosferei duc la producerea depunerilor acide (ploi acide). Asa este cazul dioxidului de sulf (provenit de la turnatorii de metale, de la arderea carbunilor in centrale termoelectrice) si a oxizilor de azot (rezultati din arderea carburantilor la autovehicule, din arderea lemnului si a pacurii). Ajunse in atmosfera, aceste gaze duc la formarea de compusi acizi care sunt antrenati la sol de precipitatiile atmosferice.Ploile acide distrug padurile, culturile agricole, dauneaza unor animale terestre si acvatice, contribuie la degradarea constructiilor si a monu-mentelor etc.

Masuri:
Problema poluarii atmosferei a aparut si devenit vizibila in orizontul international si global in sec. 20. Aceasta a avut loc datorita intensificarii activitatii industriei, exploatarii excesive a terenurilor agricole, incendiilor forestiere, sporirii intense a numarului de locuitori si aparitia unor noi tehnologii care desi sunt excelente in domeniul sau de lucru sunt teribile in protejarea atmosferei. 

Daca nivelul de industrializare actual va continua sa creasca in aceleasi ritmuri, spre sfirsitul sec. 21 se preconizeaza un nivel de poluare al atmosferei cu 1,5 mai inalt decit cel actual. Astfel aerul va deveni daunator.Poluarea atmosferei cauzata de cele mai sus genereaza urmatoarele efecte negative:

ploile acide distrug vegetatia;
are loc efectul de sera; 
sporirea pacientilor ce sufera de cancer pulmonar;
modificari genetice ale unor organisme;
scaderea longevitatii vietii in unele regiuni ale globului cu atmosfera inalt poluata;
Răspuns de micutzz
1
Pentru o intelegere a starilor atmosferei caracterizate de parametrii fizici de stare, vom considera aerul atmosferic ca un sistem termodinamic. Din punct de vedere termodinamic, un sistem este un corp sau un ansamblu de corpuri cu masa si compozitie date, supus studiului. Orice corp sau ansamblu de corpuri cu care eventual sistemul ar putea interactiona se considera mediul inconjurator. 

In atmosfera se considera in general, doua tipuri de sisteme: aerul uscat si aerul umed. Aerul umed la randul sau poate fi: aer umed nesaturat si aer umed saturat.O descriere completa a unui sistem este data la un moment dat prin proprietatile lui, adica prin valorile variabilelor fizice care exprima aceste proprietati.

Pentru un sistem inchis masa si compozitia chimica definesc sistemul insusi, iar celelalte proprietati definesc starea lui. Parametru de stare foarte important pentru caracterizarea vremii, temperatura se masoara la toate statiile de sol si de sondaj vertical si pentru examinarea ...
Alte întrebări interesante