Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Ajutați ma va rog din suflet!!!Si o explicatie ca sa înțeleg?​

Anexe:

albatran: incercat...intristat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de igeorgiana28
1

incercati, ajutati, intristat

Modul participiu este un mod nepersonal (nepredicativ) care arată o acțiune trecută și terminată. Verbele la participiu se termină în t (mâncat, citit, văzut, alergat) sau s (spus, zis).

Participiul este o formă de bază pentru alcătuirea verbelor la timpurile compuse, la diateza activă, care exprimă acțiuni trecute: perfect compus, conjunctiv perfect, condițional-optativ perfect, infinitiv perfect. Este folosit și la formarea viitorului anterior și a verbelor la diateza pasivă.

! Deoarece participiul este un mod nepersonal, verbele la acest mod nu pot avea funcția sintactică de predicat verbal.

Participiul poate fi folosit cu valoare adjectivală (film văzut, carte citită), iar în aceste cazuri se acordă în gen număr și caz cu substantivul pe care îl determină. Ca orice adjectiv, participiul cu valoare adjectivală poate fi articulat (apreciat - apreciatul film, cel mai apreciat film, foarte apreciat).

Prin substantivare, participiul devine un substantiv, iar atunci nu mai însoțește un substantiv. În aceste situații participiul poate fi articulat enclitic sau proclitic. (rănit - participiu; rănitul, cel rănit)

Forma negativă a participiului se formează cu ajutorul prefixului -ne. (neauzit, neîncercat, neobișnuit, neînchipuit) Uneori între prefixul ne și participiu poate fi intercalat și adverbul mai (nemaiauzit, nemaivăzut, nemaipomenit).

FUNCȚIILE SINTACTICE ALE PARTICIPIULUI

valoare adjectivală: atribut adjectival, nume predicativ

valoare adverbială: complement circumstanțial de mod.

sper ca ai inteles!

Alte întrebări interesante