Limba română, întrebare adresată de costibosu22, 9 ani în urmă

Ajutati-ma va rog frumos am nevoie de ea maine dimineata!
Multumesc

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de catrix
0


Prin Otilia, eroina celui mai cunoscut roman calinescian, autorul oglindeste imaginea feminitatii enigmatice si capricioase in literatura romana. 

Ea reprezinta un personaj atipic, in pleiada personajelor acestui prozator: e un amestec dozat in cantitati rafinate de ingenuitate si de maturitate, de pragmatism si de naivitatea. Aura de mister ii confera un farmec seducator, justificandu-se astfel titlul provocator al cartii. 

Otilia Marculescu este fiica celei de-a doua sotii a lui Costache Giurgiuveanu, ramasa orfana de mica. Este studenta la conservator si canta la pian. Batranul o creste ca pe copilul lui, dar avaritia il impiedica sa o infieze oficial si sa-i asigure in mod concret un viitor lipsit de griji -mostenirea. Este invidiata de clanul Tulea, care vede in aceasta fata, un iminent pericol pentru averea lui Costache. 

Daca majoritatea personajelor se contureaza ca tipuri umane in acest roman,  Se formeaza astfel, explicit sau implicit, o scurta caracterizare a tinerei, efect al propriilor obsesii si frustrari. Felix o vede “o fata admirabila, o fata superioara pe care nu o inteleg”; Pascalopol - “o mare strengarita, cu un temperament de artista”; Mos Costache o numeste “fe-fetita mea, Otilia mea scumpa”, si o soarbe umilit din ochi, Stanica o elogiaza “desteapta fata, stiu ca se descurca in viata”; Aglae o considera “o dezmatata, o stricata”, “care umbla sa suceasca mintile barbatilor”, vazand in Otilia o rivala in casatoria pentru Aurica; autorul insusi o caracterizeaza direct: “nimic in purtarea Otiliei, nu era agresiv sau arogant”, exprimandu-si astfel conceptia despre un anume ideal de feminitate.

Si totusi, complexitatea personajului depaseste aceste ipostaze, care nu cuprind nici separat, nici impreuna, trasaturile sale in profunzime: tocmai de aceea, Otilia ramane prin atitudinea ei, fascinanta, tulburatoare, care nu se dezvaluie intrutotul pentru a-i sporia misterul sufletului sau feminin. 

Portretul fizic ii scoate in evidenta frumusetea, distinctia, ea este o tanara de 18-19 ani, “cu fata maslinie, cu nasul mic si ochi foarte albastri”, “cu bucle cazand pana pe umeri”. chipul sau adolescentin este vazut prin perspectiba lui Felix, in momentul sosirii in casa unchiului Giurgiuveanu. Supla, delicata, eleganta, cocheta, Otilia afiseaza o aparitie romantica, atragatoare. In pofida aspectului copilaresc, ea dovedea “o stapanire desavarsita de femeie”.

Trasaturile sale contradictorii, ii sporesc fascinatia, farmecul. De fapt, Otilia este un amestec de copilarie - alearga desculta prin iarba, se urca pe stocurile de fan din Baragan, sta ca un copil pe genunchiul lui Pascalopol -, si de maturitate - e lucida si inteleapta, cand ii explica lui Felix de ce nu se pot casatori. Fiind deopotriva expansiva si interiorizata, sincera si usor frivola, ea are un comportament derutant, ambiguu, trecand repede de la o stare la alta. Pentru Felix devine o enigma: il respinge, dandu-i totodata sperante in iubire

Alte întrebări interesante