Limba română, întrebare adresată de pame232, 9 ani în urmă

Ajutati-ma va rog imi trebuie azi la 7:15!!!


Imi spuneti si mie va rog o carecterizare literara a unui personaj oarecare...Va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AS0Smart
2
        Popa Tanda este personajul principal al operei cu același nume, scrisăde Ioan Slavici. El este un personaj caracterizat  atât în mod direct,de către narator, cât și în mod indirect, prin faptele sale.
        Încă din expozițiune
ne este dat numele său real, și anume Trandafir, fiul dascălului Pintilie din Butucani. Preotul este descris ca fiind un “om bun”, care “a învățat multă carte și cânta mai frumos decât chiar răposatul tatăl său”. Mai mult, el era“harnic și grijitor” strângând “ca să aibă pentru sine și pentru alții”. Cu toate acestea, ne este dezvăluit și singurul său defect: era cam “greu la vorbă”,“prea de-a dreptul”, “prea verde-fățiș”
     În continuare, caracterizarea acestuia se face în mare parte în mod indirect. Datorită deciziei sale de a rămâne în satul cu pricina, și de a încercasă schimbe felul sătenilor de a fi, putem constata că părintele era un om încăpățânat, dar și ambițios și foarte răbdător: “N-a fost popă care să fi statmai mult de trei zile în Sărăceni”.După prima încercare eșuată de a-și atinge scopul, el nu se dă bătut,deoarece “era ca și capra în grădina cu curechi: când îl scoți pe ușă îți intrăpe gard”. Acest lucru dă dovadă de ingeniozitate și perseverență.Înțelepciunea își spune cuvântul atunci când Popa vede că metodele sale nudau roade, hotărând astfel să se ocupe în primul rând de propria gospodărie.Repararea acoperișului, construirea unui gard și cultivarea legumelor atestahărnicia descrisă de narator.Văzând că situația sa materială se îmbunătățește, și că oamenii au început să îi urmeze exemplul, părintele Trandafir își arată și spiritul practic.Alături de clopotarul Cozonac, el învață să împletească lese, pe care le vindeapoi la târg. Nu după mult timp, el devine unul dintre cei mai bunimeșteșugari.
          În deznodământ, personajul principal este prezentat ca fiind maibătrân cu zece ani, având chiar și nepoți. Dragostea lui pentru familie este una de neegalat, lucru dovedit de grija pe care o poartă urmașilor și soțieisale.Popa Tanda este un personaj memorabil, caracterizat complex, caredeși are anumite defecte, reușește să își atingă scopul propus și să devinăastfel un exemplu demn de urmat de către generațiile viitoare.

pame232: Ma asta am vazut-o si eu =)))) Dar era prea mare Lol...dar mersi oricum :D
AS0Smart: mie nu mi se pare mare.Am mai taiat si eu cateceva din ea
pame232: Mda dar stii care e smecheria?
pame232: Noi nu am facut dupa modelul asta ceva gen stii?
AS0Smart: ...
Alte întrebări interesante