Limba română, întrebare adresată de AdrianM14, 8 ani în urmă

Ajutați-mă vă rog ofer 5 stele și coroană!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 20karina06
1
D-L GOE
de Ion Luca Caragiale

Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare, populare și culte, în proză sau în versuri, în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor antrenate în derularea evenimentelor plasate într-un anumit timp și spațiu. Schița este o operă epică - o naratiune - în proză, de mici dimensiuni, in care se relateaza o singura intamplare semnificativa in viata unor personaje. Actiunea dintr-o schita se trece intr-un interval de timp scurt, cel mult o zi, si intr-un spatiu restrans.
In opera literara “D-l Goe”, autorul infatiseaza intamplari ce evidentiaza efectele educatiei gresite, primite in familie. Fiind o opera epica, autorul isi exprima in mod indirect gandurile si sentimentele prim intermediul actiunii si al personajelor. Intamplarile sunt povestite prin intermediul naratorului. Intamplarea povestita se rezuma la o calatorie cu trenul din urbea X pana la Bucuresti a tanarului Goe, cu “cele 3 dame”. Motivul calatoriei, care constituie si intriga actiunii, este anuntat de la inceput: “Ca sa nu mai rămâie repetent si anul acesta”. Dupa ce se fac locuri pentru “dame” in tren, Goe ramane pe coridorul vagonului “cu barbatii”. Scoate capul pe geam, iar arunci cand i se atrage atentia ca nu e bine sa faca asta, raspunde impertinent si scoate iar capul pe fereastra. La un moment dat, palaria ii zboara de pe cap, astfel pierdandu-si si palaria de marinar si biletul. Acest eveniment a provocat urlete si tipete din partea “domnului Goe”. Dupa alte prostii facute de Goe, cum ar fi sa fumeze in baie si sa traga semnalul de alarma pentru a opri trenul, cele trei cucoane insotite de “puisorul” lor, pornesc spre “bulivar” intr-o trasura. Personajele acestei opere literare sunt: Goe (personajul principal) si cel 3 dame, mam-mare, mamitica si tanti Mița, care nu se individualizeaza prin comportament. In aceasta opera literara estebpovestita o singura intamplare care prilejuieste evidentarea lipsei de educatie de care da dovada Goe. Toate trasaturile sale de caracter (obraznicia, aroganta, neastamparul) sunt efectele lipsei de educatie, subordonandu-se proastei cresteri. Cele trei cucoane sunt caracterizate prin naratiune si, mai ales, prin dialog, de unde reiese incultura si lipsa de educatie, trasaturile lor morale de baza.
Atitudinea autorului este critica, el creeaza prsonaje ridicole apeland la comicul de situatie si comicul de limbaj, cu intentia vadita de a indrepta, prin ras, defectele morale si de comportament printr-o satira virulenta.



Scrie ce crezi tu ca e mai important de aici, nu e neaparat sa scrii tot :))
Alte întrebări interesante