ajutati maaaa caracterizați l pe Crăcănel după modelul dat
ACESTA ESTE TEXTUL PUN SI MODELUL IN PARTEA URMĂTOARE
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Buna! Vad ca deja ai mai primit ceva raspunsuri legate de caracterizare, dar o sa iti postez dupa model, asa cum am promis!
Personajul Octav Anastasescu alias Cracanel ocupa locul principal in fragmentul selectat din opera literara a lui Grigore Bajenaru “ Cismigiu &copany”. Acesta este profesorul de Stiintele naturii despre care autorul, care nareaza la persoana I, este surprins intr-un moment nu doar hilar, cat mai ales stupefiant din punct de vedere al acestuia!
Asa cum spune insusi autorul, in fragmentul dat, fiecare dintre noi, in perioada liceului si nu numai, avem obiceiul de a porecli profesorii (spre mica satisfactie diabolica) , in functie de diverse aspecte ale comportamentului, comunicarii, fizicului, moralului sau intelectului. Acelasi lucru il face si Grigore Bajenaru, prezentandu-si, pe langa directorul scolii, Costica Ionescu zis Barba, “superior” de altfel pe profesorul de Stiintele naturii, Octav Anastasescu, zis Cracanel.
Portretul acestuia este realizat imbinand mijloacele atat a caracterizarii indirecte “ mic, gras, cu burta si mergand cracanat… Era ras complet atat pe fata cat si pe cap. Avea o gusa enorma….”, cat si directa, deoarece stilul de predare al acestui profesor, era acela de a tine treaza atentia elevului. De aceea “ avea o muzica specifica a lor ( este vorba de cuvinte) le incepea cu o nota inalta si le rostea gradat…:
- E – le-fan-tul e un a-ni-mal de o ma-ri-me ….. co-lo-sa-la!”
Porecla data de elevi, atrage insa si respectul acestora fata de acest profesor, deoarece, asa cum spune si autorul “explica frumos”.
Momentul amuzant al fragmentului ( din care desprindem nu doar hilaritate, ci si maturitatea gandirii acestui profesor) il constituie intalnirea profesorului cu mama unui elev mai nazdravan, chemata pentru a fi informata de toate acestea, avand in vedere ca insusi “Cracanel” era dirigintele clasei.
Desi stie ca majoritatea elevilor ii pusesera porecla de Cracanel, profesorul Anastasescu realizeaza din aceasta intalnire si faptul ca si parintii elevilor sai ii stiau doar porecla si mai putin numele adevarat. Autorul prin aceasta prezentare a profesorului sau de Stiintele naturii, aduce defapt un omagiu acestuia, chiar daca era cunoscut dupa porecla.
Explicație: