Chimie, întrebare adresată de Iulia16, 9 ani în urmă

ajutati va rog )) si explicati cum ati rezolvat ))

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antrenorul
1
La problema 8.

Prima si a treia formula structurala reprezinta n-butanul, iar a doua formula structurala reprezinta 2-metilbutan. Deci cred ca varianta corecta de raspuns este varianta c) nici un raspuns corect.


La problema 9.

Catena cea mai lunga este formata din sapte atomi de C, cu doua grupari metil ca substituenti la atomul de C numarul 2, si cu o grupare metil ca substituent la atomul de C numarul 5, iar denumirea corecta este 2,2,5-trimetilheptan. Vezi regulile de denumire pentru izoalcani. Asadar varianta corecta de raspuns este varianta c) 2,2,5-trimetilheptan.


La problema 10.

Vezi regulile de denumire pentru izoalcani.

In cazul a), denumirea corecta este 2-metilbutan, sau se mai numeste izopentan..

In cazul b), denumirea corecta cred ca este 3-etil-2-metilpentan. M-am gandit si la varianta 3-izopropilpentan, dar catena laterala trebuie sa ocupe pozitia cu numarul cel mai mic, deci cred ca este corecta denumirea 3-etil-2-metilpentan. Daca vrei,  intreba profesorul de chimie despre acest aspect.

In cazul c), denumirea corecta este 2,2-dimetilpropan, sau se mai numeste si neopentan.

In legatura cu ultima intrebare, este clar ca izopentanul si neopentanul sunt izomeri de catena ai n-pentanului, deoarece au aceeasi formula moleculara(C5H12), dar structuri diferite. In ceea ce priveste structura de la punctul b), ea are 8 atomi de C si nu 5, deci nu este izomer al n-pentanului.

Asta este parerea mea.
Alte întrebări interesante