Limba română, întrebare adresată de ionvolk2001, 8 ani în urmă

Ajutatima cu ce puteti!!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreiIulian2003
1

Răspuns:

1. Creaţia populară sau folclorul este genul de activitate literară colectivă, care circulă de la om la om. Unele dintre particularitățile de bază ale creaţiei populare orale sunt:

  • caracterul oral(se transmite prin viu grai)
  • caracterul anonim( au fost create de oameni recunoscuți din popor)
  • caracterul colectiv (a suferit unele modificări și au apărut variantele)
  • caracterul popular (exprimă concepția omului din popor prin expresii si structuri specific populare)
  • caracterul național (înfățișează ceea ce este specific unui anumit popor).

2. Literatura populară reprezintă o parte semnificativă a folclorului românesc, care înseamnă totalitatea producțiilor înțelepciunii unui popor (artistice, literare, muzicale, plastice, coregrafice, dramatice), create și transmise prin cuvânt și practici, de către popor.

Literatura cultă reprezintă totalitatea operelor literare care au autori cunoscuți și s-au transmis către cititori prin formă scrisă, fie prin intermediul manuscriselor (într-o perioadă mai veche), fie prin intermediul tiparului.

Astfel, atât literatura populară, cât și cea cultă au rolul de a transmite ideile și gândurile creatorilor operelor, pentru a îmbogăți cultura oamenilor și, de asemenea, ambele pot fi transmise pe cale scrisă, încurajând cultura scrierilor și a lecturii.

3. Știam că sunt doar 4 mituri, nu 6. Ele sunt:

  • Mitul jertfei pentru creație (mitul estetic) - o operă sugestivă este „Meșterul Manole”;
  • Mitul mioritic sau al transhumanței - o operă sugestivă este „Miorița”;
  • Mitul erotic - o operă sugestivă este „Zburătorul”;
  • Mitul etnogenezei - o operă sugestivă este „Traian și Dochia”.

4. Principalele motive din balada „Miorița” sunt:

  • motivul transhumanței;
  • motivul complotului;
  • motivul mioarei năzdrăvane;
  • motivul testamentului;
  • motivul măicuței bătrâne;
  • motivul alegoriei moarte - nuntă.

   Motivul alegoriei moarte - nuntă devine un adevărat punct culminant al operei,  fiind și partea cea mai concentrată ca substanță poetică.  Dorința ciobanului este ca lumea să afle că petrecerea sa din viață a fost o nuntă, la care însă „a căzut o stea” (semnificând închiderea perspectivei fericirii). Se mai realizează aici și o încărcătură poetică maximă, constând în încifrarea alegorică a unei realități etnografice: morților tineri, necăsătoriți („nelumiți”) li se organizează înmormântarea ca o nuntă.   Apar acum și simbolurile nelipsite din ceremonialul nupțial: mireasa, nașii, preoții, lăutarii și nuntașii, ca și obiectele rituale tradiționale (cununa, lumânările), ce sunt figurate prin elemente al cadrului natural (brazi, păltinași, munți, păsări) și cosmic (soarele, luna, stelele). Contopirea cu natura, în virtutea unei vechi credințe tradiționale, este sugerată de enumerarea de elemente naturale.

5. Iubirea este focul care nu poate fi stins; ea reprezintă centru universului indivizilor și dă naștere celor mai profunde trăiri pe care o ființă este capabilă să le aibă. În opinia mea, dragostea simbolizează absolutul fericirii, o culme a existenței umane care nu numai că poartă omul pe aripile fericirii, dar are rolul de a crea tot ceea ce ne înconjoară. Fără iubire, nimic nu ar fi la fel; nu am vedea minunatele povești de dragoste din romanele noastre preferate, nu am avea oameni pasionați de ceea ce fac și nu am avea un scop bine stabilit în viață. Erosul, ca formă a iubirii, este elementul de bază al tuturor trăirilor oamenilor, fiind sentimentul cel mai înălțător din spectrul existenței. Un citat semnificativ apare în opera „La răscruce de vânturi”, creată de celebra scriitoare Emily Brontë, și spune: „Regăsesc mai mult din mine în el decât în propria-mi persoană. Indiferent din ce or fi croite sufletele noastre, al meu și al lui sunt la fel.”. Acesta reflectă idealul dragostei pentru mine, acela de a găsi persoana care mi se potrivește cel mai bine.

(La 5 am scris din punctul meu de vedere și pentru idealul meu, acum tu poți schimba așa cum crezi.)

Sper că te-am ajutat :)


ionvolk2001: Spasiba
Alte întrebări interesante