Limba română, întrebare adresată de veronicau12, 9 ani în urmă

Ajutatima cu o compunere cu titlul '" Sfarsit de toamna"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2
Şoaptele toamnei

Coboară în vale susur suav de toamnă, toamnă îmbelşugată.
Miroase a poamă coaptă ce musteşte-n aşteptare. Miroase a mere mari, roşii şi aproape coapte. Miroase a prune vesele şi-a pere împlinite. Miroase a zâmbet de om harnic şi-a şcolar ştiurlubatic pornit în drum nou.
Cât cuprinzi, toamnă-i peste tot. Toamnă în şoapte calde, ce lasă azi binecuvântarea primită ieri şi-ntoarsă acum în vrednic rod.
Care cu porumb ajung acasă, cu bostani verzi-aurii ce-şi aşteaptă joaca. În şuşoteala copiilor vor deveni felinare. În murmurul adulţilor vor alerga spre alte ferestre. Vântul va duce joaca lor şi amintirile uitate, ale imaturilor maturi în glas de toamnă.
Graiul toamnei risipeşte uşor înţelesurile aripilor ce aduc a vals de cocor şi rândunică, de graur şi  privighetoare, de  vultur pescar uitat în amplul său zbor ...  pregătind drum spre alte zări de soare, soare.
Descătuşând sufletul trăieşti acum toamna în imensa ei splendoare ce pare a fi taină de şoaptă, de emoţie nerostită,  de culoare, de iz, de poveste veche aşezată-n timp nou.

Utilizator anonim: Cu drag!
Utilizator anonim: s-a cerut sfarsit de toamna
veronicau12: s-a cerut sfarsitul de toamna!
Utilizator anonim: Contunuare ..... care deşi se pregăteşte de plecare e mai frumoasă ca ieri.
Răspuns de Utilizator anonim
1
    A treia fiica a anului se pregateste de plecare.Din cand in cand lacrimile lui noiembrie uda pamantul .Ploile sunt tot mai dese , bruma argintie impodobeste gradinile si un vant melancolic inunda zarea cu miresme de iarna.
Livezile si-au schimbat rochiile lungi pline de rod bogat si de o culoare veselea si se pregatesc de un somn lin .Oamenii si-au strans recoltele si le-au depozitat in hambare.
Frunzele copacilor s-au asternut formand un covor multicolor si pasarile calatoare au plecat in tari cu soare pline.
  Soarele altadata un cerc rosu de foc , acum se ascunde dupa norii cenusii ,plini de apa.Culorile toamnei , de la galben pal ,la rosul ca de foc ,acum sunt gri si triste.
In curand iarna se va instala pe meleagurile altadata inundate de razele soarelui si va ploua peste tot cu flori albe de gheata
 
Alte întrebări interesante