Limba română, întrebare adresată de serbantarziu, 8 ani în urmă

ajutatima si pe mine va rog!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
2

Răspuns:

Ca sa poti realiza cele 2 texte, trebuie sa stii mai intai ce inseamna limba standard si limbajul colocvial.

Limba standard este limba comuna pe care o folosesti zi de zi dar poate fi ca propiretate elaborata cu norme de prezentare in dictionare,  in gramatica.

Limbajul colocvial are stilul colocvial ( familiar) in viata de zi cu zi. Lexical il intalnesti in argoane, jargoane , neologisme la moda etc.

Textul 1 - limba standard ( stricatul stiloului)

George era atent la explicatia profesoarei si scria de zor absolut tot ceea ce intelegea. La un moment dat stiloul sau ramase fara cerneala si pentru  a nu pierde din explicatie lua in graba stiloul colegului sau de banca, Doru. A scris, a scris, dar profesoara spunea prea repede cuvintele, iar George a pierdut putin ritmul. S-a gandit sa reformuleze si... fara sa vrea a apasat mai tare pe penita stiloului indoind-o.

Fatalitate!!! Stiloul n-a mai functionat George fiind nevoit sa ceara scuze lui Doru, dar si sa asculte acum explicatiile fara sa scrie!

Textul 2- limbaj colocvial

George se afla la ora de romana, iar profa explica lectia noua intr-o veselie! Ar fi vrut sa scrie tot, dar instrumentul de scris nu-l mai ajuta. A cerut altul de la Doru, amicu de banca si a continuat. Ca sa nu ramana in urma a incercat sa scrie reped,e dar  penita  s-a curbat datorita apasarii continue si... s-a oprit din scris! George a promis amicului sau ca ii va lua alt instrument de scriere mai performant.

Explicație:


serbantarziu: ms
Komisarul: sa-ti fie de folos!
Alte întrebări interesante