Arte, întrebare adresată de Savdic, 9 ani în urmă

Ajutatima va rog dau coroana imi trebu informatii,comentarii despre pictori si chipul omului dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
8

Cerință:

 Informații despre pictori și chipul omului reprezentat în picturile lor.

Răspuns:

  De-a lungul timpului, pictorii au trecut de la compozițiile cu multe personaje, care au marcat mai ales perioada Renașterii, la compoziții care scot în evidență chipul unui singur personaj.

   Dorința de a ilustra unicitatea chipului uman și frumusețea absolută în viziunea pictorilor, i-a condus pe mai mulți artiști renumiți spre abordarea acestei teme.

    Astfel, PORTRETUL a devenit una  din cele mai impresionante teme picturale, datorită lui remarcându-se mai mulți pictori, precum:

______________________________________________________

LEONARDO DA VINCI - artist renumit, reprezentant al curentului Renașterii, în Italia, fiind cunoscut mai ales pentru tabloul "Mona Lisa" / "La Gioconda".

  • * Portretul "MONA LISA" este realizat în tehnica sfumato. Această tehnică este marcată de umbrele pierdute ușor, treptat.
  • * Modelul este o femeie cu un zâmbet misterios. Datorită acestei tehnici este dată impresia de chip gingaș, perfect și misterios. Practic, chipul este idealizat.
  • * Putem observa standardele de frumusețe ale pictorului: ochii mari, pătrunzători, nasul alungit, dar gingaș, buzele mici, care formează un zâmbet misterios și chipul luminos, fără imperfecțiuni.
  • * Cadrul pare perfect, aranjat, static.

REMBRANDT VAN RIJN - artist renumit, reprezentat al curentului Baroc, în Olanda, fiind cunoscut mai ales pentru portretele sale calde, realiste și diverse. De asemenea, lucrarea cea mai cunoscută din portofoliul lui este "Rondul de noapte".

  • * În Baroc, Rembrandt nu a preluat admirația renascentiștilor pentru chipul perfect, ideal, ci a oferit publicului numeroase portrete de femei, bătrâni, copii, cu toate imperfecțiunile lor naturale.
  • * Portretul "FATĂ LA FEREASTRĂ" este realizat în tehnica clar-obscurului. Această tehnică este marcată de contrastul dintre lumina caldă și umbrele întunecate.
  • * Modelul este o fată tânără care stă la fereastră. Datorită acestei tehnici este dată impresia de chip cald, putându-se observa roșeața din obrajii copilei. Chipul nu este idealizat, având nuanțe naturale și fiind expus într-un mod realist.
  • * Putem observa standardele de frumusețe ale pictorului: privirea spontană, dar pătrunzătoare, fața rotundă, nasul mic și gingaș, culoare în obraji și buzele mici și roșii.
  • * Spre deosebire de picturile din Renaștere, Rembrandt oferă picturii un cadru spontan, fata parcă fiind surprinsă la fereastră, fără a avea intenția de a fi model.

VICENT VAN GOGH - artist renumit, reprezentat al curentului Post-impresionism, în Olanda, renumit pentru portretele sale în culori vii, pigmentate. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este " Noapte înstelată".

  • * Spre deosebire de curentele menționate mai sus, Vicent Van Gogh impresionează prin dinamica portretelor sale, marcată de culorile vii, de contrastul puternic dintre complementare și de tușele de pensulă vibrante.
  • * Lucrarea "AUTOPORTRET", care-l înfățișează pe pictor într-un anumit moment al vieții sale, este deosebită datorită culorii puternice de orange, folosită la barbă, ochilor de un verde smarald, la fel de puternic și fundalului în nuanțe de albastru, dinamizat cu pete de culoare orange.
  • * Se remarcă profunzimea dată de contrastul de complementare orange - albastru, tehnică care dinamizează pictura. De asemenea, contrastul de complementare verde (ochii) - roșu (haina).
  • * Putem observa standardele de frumusețe ale pictorului: evidențierea trăsăturilor prin culori puternice, precum barba și ochii, nasul proeminent, bine conturat și chipul alungit.
  • * Chipul lui Van Gogh este vibrant, datorită tușelor dinamice, rapide și colorate.
  • * Cadrul este static, dar este dinamizat de tușele picturale.

______________________________________________

 *** În atașament vezi fiecare operă depsre care am discutat.

Anexe:

Denisa: Multumiiiim! :)
Alte întrebări interesante