Limba română, întrebare adresată de Danelutu, 9 ani în urmă

ajutatima va rog sa fac rezumatul unui film la dorinta.


tycoon21: care film?
tycoon21: poți să îți dau rezumatul la Aventurile lui Tom Sawyer este bine?
Danelutu: care film vrei da desigur poti orce film doresti
Danelutu: da si desene animate tot poti
tycoon21: vrei să îți spun rezumatul la dumbrava minunată?
Danelutu: desigur
Danelutu: cesta e film sau cei?
tycoon21: este desen animat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tycoon21
2
Mihail Sadoveanu DUMBRAVA MINUNATĂ I capitol Se vede ce soi rău este duduia Lizuca În acest capitol ni se face cunoștință cu o fetiță pe nume Lizuca, care are 6 ani. Mai întîi o vedem descrisă de către mama sa vitregă, doamna Mia Vasilian, care, din spusele sale, vine dintr-o familie nobilă cu un nume celebru Papazoglu, care mai apoi s-a căsătorit cu avocatul Jorj Vasilian, căruia îi rămase de la prima căsătorie o fetiță, pe nume Lizuca. Pentru doamna Mia, Lizuca prezintă o adevărată pacoste, care n-a avut parte de o creștere cuvenită, cu niște obiceiuri de țărancă, care nu știe să facă o reverență în fața unor persoane mai în vîrstă. Și pe cînd ședea ea de vorbă cu oaspetele sale în salon și beau ceaiul, apăru și Lizuca, care vroia și ea să guste din dulceața care era servită la ceai. Își înfipse două degete în chisea (vas mic de sticlă în care se ține dulceața), le scoase împodobite cu dulceață. Lizuca era o fetiță mărunțică, însă voinică și plinuță. Rochița de doc  ( țesătură de bumbac mai groasă) albastru stătea strâmbă și în chip cu totul nepermis pe trupușorul ei. Botinuțele îi erau pline de colb și cu șireturile desfăcute. Colțunii căzuseră și arătau niște piciorușe pârlite de soare, cu genunchii nu tocmai curați. Capu-i era foarte scurt tuns, băiețește. Gura-i era cam mare și obrajii prea roșii. Nu era deloc frumușică și delicată duduia Lizuca. Numai ochii căprui, umbriți de gene negre, aveau în ei cîte-o mică floare de lumină.  Desigur că doamnei Mia nu-i plăcu deloc comportamentul Lizucăi, așa că slujnica o alungă repede din salon. II capitol Duduia Lizuca plănuiește o expediție îndrăzneață Lizuca are un prieten, un cățel cu picioarele scurte și strâmbe și cu capul mare pe nume Patrocle. Doar el îi este alături cînd este mereu certată sau bătută de către slujnică. Și de data aceasta, după ce primi o chelfăneală de la slujnică, hotărî să plece la bunei. Scoase dintr-un cotlon al ei o hăinuță și o beretă de lînă roșie, luă pâine și ieșiră amândoi pe portiță. Dar mai întîi luă cenușă ca să presoare pe potecă ca să găsească drumul înapoi.   III capitol Sfat cu sora-soarelui Vremea era pe la toacă (timp al zilei, după răsăritul soarelui)

tycoon21: asta nu este tot dar acuș îți trimit tot
tycoon21: ), dar căldura era încă în toi. Cei doi tovarăși trecură domol pe cărarea din marginea uliței pînă în deal, la plopii lui Mihalcea. Acolo Lizuca se opri și băgă de seamă că s-a terminat cenușa. Duduia Lizuca zise că de la plopi trebuie să apuce pe drumușorul de la stînga, pe urmă să treacă printre livezi  și prin dumbrava Buciumenilor, iar de acolo îndată dau de căsuța bunicilor. 
Pe cărarea pe care s-au oprit, și la dreapta și la stînga creșteau păpușoi, iar în mijloc se înălța floarea-soarelui
tycoon21: Bunica zicea că o cheamă sora-soarelui. Lizuca se adresă către floare și îi spuse că pleacă la bunei. Căci acasă, de cînd a murit mama, nu mai e așa de bine. Tata a plecat la București, iar mama vitregă o tot bate , și ea, se strecura în cușca lui Patrocle ca să se ascundă. 
După ce stătu la sfat cu floare-soarelui își continuă calea. 
IV capitol
Unde s-a arătat Sfînta miercuri
Coborîră printre livezi, unde adiau miresme calde de cimbrișor și ceară. Se însera. În jur era tăcere și singurătate. N
tycoon21: Nu se auzea nici un lătrat de cîine, nici chemare de pasăre. Parcă  intraseră în ținutul unui basm. Dar deodată, la o cotitură, răsări ca din pămînt o babă mărunțică, cu ochii mititei și cu nasul coroiat. Mergea încet, sprijinindu-se într-un toiag alb. Aceea era Sfînta miercuri. Lizuca îi dădu binețe și porni mai departe. Ajunsese în dumbravă. 
tycoon21: Capitolul V
Duduia Lizuca găsește gazdă bună în dumbravă
Pe cer apăru luna. Lizuca se simți puțintel înfricoșată. Drumul nu se mai vedea. Hotărî că trebuie să găsească un loc de culcuș pentru ei. Într-un colț de umbră, îi apăru o luminiță. Apropiindu-se de luminiță, văzu că se află lîngă o scorbură de răchită (salcie) bătrînă. Atunci Lizuca își ceru voie de la răchită să le dea voie să înnopteze în scorbură. Răchita o mîngîie lin și îi dădu drumul în scorbură. Înăuntru era foarte bine. Era o sal
tycoon21: Era o saltea și o pernuță de muschi.
În dumbravă se făcu tăcere deplină și un întuneric tainic, prin care totuși ochii vedeau cu ușurință. Lizucăi nu-i era somn deloc. Acum vedea că era o pădure ca-n povești pe care i le spunea mama. 
Deodată, văzu pajiștea de flori deschisă către un perete de stîncă, între doi mesteceni bătrîni. În lumina verzuie, fără zgomot, se mișcă o ușă de cremene și se dădu la o parte, și din întuneric de peșteră apăru minunată arătare. Erau niște omușori mititei, numai d
tycoon21: numai de două palme de la pămînt. Le luceau  ochii și fețele de zîmbet. Fetița voi să-i numere, dar i se spuse că nu se poate să-i numere. I s-a spus că sunt șapte prichindei. Și veneau încet către ea prin dumbrava fermecată. În frunte pășea un bătrînel și-o bătrînică, cu plete albe și cu obrajii rumeni, îmbrăcați în straie de mușchi. După ei, patru prichindei cu bărbi cărunte purtau un pătuț de mlajă (salcie) împodobit cu cicori (plante cu flori albastre) și sulcină (plantă mirositoare). Și pe 
tycoon21: totuși mersi mult pentru coroniță!!! :))) :))) :)))
Alte întrebări interesante