Istorie, întrebare adresată de sofkina11, 8 ani în urmă

ajutațimă vărog frumos ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de popistasugheorghe1
1

Răspuns:

Învins, Decebal a fost nevoit să accepte încheierea unui tratat de pace. Astfel, el a fost obligat să returneze armele, maşinile de război şi pe constructorii acestor maşini, să predea pe dezertori, să distrugă întăriturile şi să se retragă din teritoriul cucerit de romani, să nu mai primească niciun fugar, nici să nu mai ia în slujba lui vreun ostaş din Imperiul Roman.

Traian şi-a continuat campania de cucerire a Daciei în primăvara anului 102 d.Chr. pătrunzând în interiorul regatului. Decebal a trimis soli, chiar înainte de înfrângere, nu dintre comaţi, ca mai înainte, ci pe cei mai buni dintre pileaţi.

“Aceştia, aruncând armele şi căzând la pământ, se rugară de Traian mai întâi ca să-l îngăduie pe Decebal a se înfăţişa înaintea lui şi a intra în vorbă cu el chiar acolo pe loc, zicând că e gata facă toate câte i se vor porunci; iar dacă nu, să trimită pe cineva care să cadă la învoială cu el. Fură trimişi Sura şi Claudius Livianus, prefectul pretoriului. Dar nu se făcu nimic, căci Decebal nici cu aceştia nu îndrăzni să se întâlnească, ci trimise şi atunci pe alţii”, spunea istoricul antic Dio Cassius. Fără îndoială, nu este vorba de o lipsă de îndrăzneală din partea lui Decebal, ci mai degrabă de intenţia sa de a tergiversa lucrurile şi a amâna deznodământul.

Alte întrebări interesante