ajutatima varog la revista mea clasa a 6 interviul
Răspunsuri la întrebare
În pofida salariului mic și a condițiilor de muncă, Ludmila Nistor este una din acei tineri care a ales să fie profesoară de informatică la sat și anume în localitatea Pîrlița, raionul Ungheni. De cinci ani, Ludmila deja e în „pâine” și merge cu multă bucurie la ore unde îi învață pe elevi să fie încrezători și să-și urmeze visul.
Copiii simt acest lucru și au prins drag de ea, iar pentru mulți dintre ei obiectul de informatică a devenit o perspectivă pentru viitor.
În același timp, eroina noastră este implicată activ și în viața social-politică a comunității. Ludmila Nistor a câștigat votul de încredere a cetățenilor și a devenit consilier local. De asemenea, tânără este membră activă în cadrul ONG-ului „Speranța Pîrlița” unde a realizat cu succes alături de echipă mai multe proiecte cu impact social.
________________________________________________
- Să facem o incursiune în trecut și să ne aducem aminte de perioada de școală. Ce doreați să deveniți și ce planuri aveați pentru viitor?
Întotdeauna am fost un copil responsabil, poate și prea responsabil. Am fost mereu ocupată și aveam mereu ceva de făcut. Nu am avut acea copilărie zburdalnică pe care au avut-o ceilalți copii. De mică aveam dezvoltate abilitățile de lider, de coordonator. Din inerție am ales să merg să fac facultatea de Relații Internaționale, dar după trei luni am înțeles că nu e a mea această specialitate. Timp de un an am activat în domeniul comerțului și apoi din nou mi-am pus în funcțiune intuiția. Am mers la Universitatea din Tiraspol și am aplicat la facultatea de Geografie și informatică, pe motiv că geografia era foarte aproape de sufletul meu. Atunci nu era în vogă utilizarea calculatoarelor, dar mie mi s-a părut ceva interesant.
- Regretați că nu ați avut o viziune stabilită din start la ce facultate să mergeți?
Nu regret! Vreau să vă spun că în prezent aceasta este problema tuturor adolescenţilor care absolvesc liceul. Sunt derutați și confuzi, nu îi îndrumă nimeni și astfel aleg fie ce le spune părinții, fie ce este în vogă, fie la întâmplare.
Bine că mi-am dat seama la timp și am ales altă facultate. Am participat la diverse concursuri, am ocupat locuri de frunte. Mi-a fost greu, dar m-au susținut părinții, soțul. Ba mai mult, am urmat și masterul în acest domeniu. Am absolvit cu o medie de 9,57, după care am revenit în satul natal să lucrez în calitate de profesoară.
- În contextul în care tinerii tind să se mute cu traiul la oraş, dumneavoastră ați ales să mergeți la sat. Ce v-a determinat?
Am făcut practică la Colegiul Financiar Bancar și chiar am avut propunerea să rămân acolo să activez. Totuși, chemarea mea este satul. Acolo îmi este familia, soțul și copii. Aici vreau să lucrez, aici vreau să mă afirm. Este aerul pe care îl respir.
Activez în calitate de profesoară deja de cinci ani și vreau să vă spun că sunt mulțumită deoarece și elevii mei sunt mulțumiți că au așa profesoară, iar asta mă motivează să fiu și mai bună pentru ei. Chiar dacă salariu e mic, oricum asta îmi place să fac. Eu simt că acești copii au nevoie de mine.
Nu am uitat nici de geografie. Am lansat cursurile de geo informatică. Adică, împreună cu copii din clasa a șasea utilizăm tehnologiile informaționale în geografie, ceea ce nu există într-un niciun curriculum. Încercăm ceva nou.
- Ce ne puteți spune despre elevii de acum cinci ani și elevii de acum?
Nu aș zice că este prea mare diferență. În fiecare an apare ceva nou, iar profesorul trebuie să învețe în paralele cu copilul, în permanență. Dacă până acum prioritar era opinia părinților, acum copii când ajung în clasa a 12-a au viziunea lor. Dacă noi învățam totul ce aveam în program, elevii de acum selectează ce vor să învețe. Totuși spre deosebire de noi, în prezent, elevii sunt mult mai implicați în diverse proiecte sociale, în diverse activități extracuriculare, etc. Ei din școală deja își tatonează terenul și își trasează un drum profesional pe care vor să-l urmeze.
- Acum câțiva ani, obiectul de informatică era unul secundar, care este în prezent situația?
Atitudinea este una pozitivă, iar interesul elevilor față de această specialitate crește pe motiv că este una din cele mai plătite și căutate domenii. Mai mult, deja am câțiva elevi care au ales să facă programare. Unul din elevi a trecut din clasa rusă special în clasa română doar ca să facă o profesie în IT. Mulți dintre ei se descurcă foarte bine.