Ajutoooooooooor !!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. Legea face referire la potentialul de actiune. Acesta reprezinta raspunsul la un stimul prag. Astfel, daca intensitatea acestui stimul este mai mica decat pragul, atunci nu determina un alt P.A; iar daca intensitatea stimului este mai mare decat pragul, atunci nu se poate obtine un P.A mai amplu, mai puternic decat cel initial.
2. Asemanare: - ambele sunt faze ale potentialului de actiune
- ambele se caracterizeaza prin deschiderea canalelor ionice specifice
Deosebire: -la nivelul depolarizarii, se deschid canalele de Na⁺, acesta difuzand in interiorul celulei, iar la nivelul repolarizarii, se deschid canalele de K⁺, K⁺ fiind expulzat in afara celulei.
- de asemenea, in depolarizare, are loc un schimb de sarcini electrice incat: pe fata exterioara a plasmalemei avem sarcini negative, iar pe cea interioara, sarcini pozitive. in contrar, la repolarizare, se restabilesc sarcinile electrive ( + pe exterior, - pe interior)
3. Asemanare: - ambele sunt perioade de timp in care se obtine cu dificultate un nou P.A.
-sunt regasite in ambele, parti ale pantei ascendente
Deosebire: - in per. absoluta, nu se obtine un alt P.A, in timp ce in cea relativa, daca intensitatea stimulului e mare, putem obtine un P.A.
- per.absoluta corespunde pantei ascendente (depolarizare) si primei aprti din cea descendenta ( repolarizare) in timp ce per.relativa corespunde restului pantei ascendente.
4. POLARIZAREA ELECTRICA - este o prop. a plasmalemei, data de distribuirea inegala a ionilor pe cele 2 fete. Pe fata externa, intalnim ioni de Na⁺ si Cl⁻, iar pe cea interna, K⁺ si anioni proteici nedifuzibili. Intervine activitatea pompei de Na⁺/K⁺ - specifica transportului activ secundar/ cotransport. Avand o structura proteica, pompa are dublu rol: scoate 3 ioni de Na⁺ si introduce doar 2 de K⁺. Astfel, pe fata externa vor domina sarcinile pozitive (+), iar pe cea interna, cele negative (-).