Limba română, întrebare adresată de iuliabella1999, 10 ani în urmă

AJUTOOOOOOR    Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa  caracterizezi personajul din fabula Vulpea si strugurii de La Vontaine

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
19

╔════════❀  

Bună!

╚════════❀

╔════════❀  

Răspuns:  

╚════════❀

  Personajul literar reprezintă instanța narativă prin care autorul textului își exprimă în mod indirect concepțiile, ideile, sentimentele și gândurile, iar caracterul personajului este conturat prin evenimentele desfășurate în opera literară.

  În fabula "Vulpea și strugurii" de La Fontaine, se remarcă ca personaj principal vulpea, care este caracterizată direct de către narator și caracterizată indirect prin faptele, limbajul, gesturile. Astfel, fiind conturat un personaj epic complex.

   Fabula, opră epică în versuri, are rolul de a satiriza anumite greșeli sau mentalități cu scopul de a le corecta, prin intermediul personajelor personificate care reprezintă tipologii umane.

  Pe de o parte, caracterizarea directă a personajului principal se realizează de către narator, care îi conturează portretul fizic, fiind evidențiată starea fizică precară a vulpii flămânde și slăbite prin epitetul multiplu "Pribeagă şi lihnită/De foame". Aceasta, găsind strugurii și nereușind să îi obțină, "oftează", personificare prin care reiese osteneala vulpii și dezamăgirea. De asemenea, prin autocaracterizare sunt evidențiate în mod direct trăsăturile definitorii ale personajului, precum delăsarea, ipocrizia și lipsa ambiției de care dă dovadă când munca grea este prea solicitantă și nu poate obține din prima strugurii gustoși. Astfel, vulpea prin replica sa " – Ce struguri verzi şi acri" urmată de un oftat, marchează tipul omului ipocrit, care deși știe că își dorește cu ardoare un lucru, dacă nu-l poate obține preferă să-l desconsidere.

   Pe de altă parte, caracterizarea indirectă a vulpii se realizează prin faptele sale, aceasta demonstrând la început ambiție, o ambiție datorată instinctului primar de a-și satisface foamea, prin care se ostenește să ajungă la strugurii buni pe care i-a găsit. Însă, aceasta, după prima piedică, precum reiese din secvența "Ciorchinele-i aproape de bot; s-a tot sucit, /S-a ridicat: se-nţeapă/Şi-i lasă gura apă…", renunță și, astfel, se evidențiază delăsarea sa, lipsa de continuitate și de motivare proprie. Întruchipează omul leneș, comod, care abandonează orice ideal încă de la prima piedică impusă de viață.

     Prin atitudine se evidențiază faptul că vulpea reprezintă un personaj principal, dar negativ, având un comportament nedem de urmat sau de admirat, fiind întruchiparea omului ipocrit și comod. Astfel, trăsătura dominantă a vulpii este ipocrizia, care marchează și sfârșitul fabulei, prin care aceasta se mulțumește cu desconsiderarea gustului strugurilor doar din cauză că nu poate ajunge la ei, nu pentru că aceasta ar fi realitatea.

     Așadar, vulpea marchează tipul omului ipocrit și comod, fiind un personaj literar moralizator, prin care se încearcă sugerarea unor greșeli și corectarea acestora.

╔════════❀  

Succes!

╚════════❀

Anexe:
Alte întrebări interesante