Franceza, întrebare adresată de deeamariutowh69h, 8 ani în urmă

Ajutooor.Am nevoie de traducere urgent..

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Tarazanoglu
0

Pentru a stii mai multe

Plictiseala din liceu

Ne-am gandit noi la ce inseamna o clasa ? Este intalnirea accidentala si totusi obligatorie a 30 de adolescenti care trebuie, vinerea asta de dimineata, si pentru 55 de minute sa fie interesati de geografia Braziliei. O ora mai tarziu cei treizeci de heruvimi se entuziasmeaza in fata poeziei lui Baudelaire. Pe urma, la fiziologia digestiei. In fata (lor), un barbat sau o femeie. Un adult, in orice caz. Singur. Un profesor pe care o serie de intamplari l-a aruncat in spatele unui birou : acel birou, mai precis.

Iata ce face sa se intalneasca 31 de personalitati independente. Nimeni nu a ales cu adevarat pe nimeni. Nimeni nu a hotarat nimic. Doar un mare aparat birocratic care a prevazut totul, pentru binele tuturor.

Incercati – ma adresez aici adultilor – sa va fixati atentia de 6 ori una dupa cealalta si anume 55 de minute de fiecare data, pe 6 subiecte radical diferite, fara nicio legatura logica. Intre timp, faceti cateva exercitii de relaxare si hraniti-va cu mancare de vita cu morcovi. Mestecati bine. La sfarsitul zilei, reveniti cate un sfert de ora la fiecare din subiectele abordate. Memorati-le. Evaluati in sfarsit cu obiectivitate rezultatul obtinut…

Cu siguranta, nu-i nimic nou. Intotdeauna ne-am plictisit la scoala. Dar aceasta plictiseala este astazi prost suportata. Chiar si inainte, copiii si adolescentii, mai ales daca locuiau la tara se plictiseau bine de tot. Nu tu televiziune, nici spectacol, nici motoreta. Absenta distractiei era regula. Pe un fond gri, scoala sau colegiul introduceau noutatea. Cateva imagini proiectate pe un perete creau un eveniment pentru toata saptamana. Astazi, este invers. Nu putem cere fiecarui profesor de istorie sa povesteasca ca Alain Decaux, nici unui prof de gimnastica sa sara cu prajina precum Abada …

Si apoi, mult timp, plictiseala in liceu a fost un privilegiu burghez, promisiunea unui viitor stralucit. Democratizarea invatamantului secundar – cu ceea ce intra in corelatie, devalorizarea diplomelor – a facut viciile/slabiciunile sistemului insuportabile. La ce e buna o diploma daca nu deschide decat calea spre cel mai apropiat  Birou al Fortelor de Munca (ANPE = Agentia nationala pentru angajare)  ? Chiar daca numai 10% ajung in somaj, 90% sunt cei care se tem de el.

Alte întrebări interesante