Biologie, întrebare adresată de catalina01759, 9 ani în urmă

AJUTOOOR
Viata depinde de proprietatile speciale ale moleculei de apa. Precizati 5 proprietati ale moleculei de apa si explicati importanta acestora in procesele biologice de :
-transport al substantelor
-homeotermie
-ascensiunea apei in vasele conductoare ale plantelor
Vreau un raspuns serios si corect

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de RalucaNitu
58
In primul rand, apa se gaseste in natura in toate cele 3 stari de agregare, solida(gheata),lichida si gazoasa(vapori), iar in corpul uman se gaseste sub forma lichida intrand in alcatuirea tuturor organelor dorbind din punct de vedere macromolecular. Din punct de vedere molecular, apa este mediul de dispersie al tuturor celulelor organismului, citoplasma acestora fiind alcauta din hialoplasma(parte nestructurata) ce contine apa si organite celulare(parte structurata), in citoplasma desfasurandu-se principalele activitati ale unei celule.  Transportul substantelor se face usor in interiorul celulelor atata timp cat ele sunt hidrofile.
Homeotermia nu stiu ce e , sorry:|
Iar , cand vine vorba de ascensiunea apei in casele plantei, ei bine, apa este cea care prin osmoza poate urca impotriva gravitatiei , fapt datorat diferentelor de presiune osmotica de-o parte si de alta a membranelor celulare.
Alte întrebări interesante