Limba română, întrebare adresată de EvutzaSarmale, 8 ani în urmă

AJUTOR
11.Redacteza o compunere de 10-15 rânduri în care să motivezi faptul că textul dat este unul descriptiv. ("Unei pisici" de Jorge Luis Borges!)​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bucurflorina
2

Răspuns:

Textul descriptiv literar prezinta impresii si perceptii subiective (sentimente, emotii, idei personale) despre elementul ales, cu ajutorul limbajului artistic pentru a impresiona cititorul.

Aceste elemente se regasesc si in fragmentul "Unei pisici" de Jorge Luis Borges care vrea sa prezinte imaginea misterioasa a unei pisici.

Astfel se insista pe trsaturile pisicii: unele sunt elemente reale precum pasul tiptil, silueta de pantera. Mai multe sunt totusi detaliile neobisnuite prin care pisica este transformata intr-un "idol"- implineste porunci dumnezeiesti, este mai batrana decat apusul, stapana peste un taram de vis.

De asemenea, se descopera usor limbajul artistic cu numeroase expresii care impresioneaza precum " invaluita-n taina si tacere", " vietuitoare-a unei alte ere". Trebuie amintite si personificarile prin care pisica devine o faptura aproape umana, caracterizata prin calitati de exceptie: " parca-mplinind porunci dumnezeiesti", "stapana peste-un vast taram de vis".

Asadar, fragmentul scris de Jorge Luis Borges se incadreaza in categoria textelor descriptive literare, dar devine si un imn inchinat acestui animal misterios, pisica

Explicație:

Sper ca iti este de folos. Succes!

Alte întrebări interesante