Limba română, întrebare adresată de luminitataflan, 9 ani în urmă

Ajutor!Am nevoie de un text argumentativ despre:Influenta artei in viata omului


Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alinamalau
3

Arta contribuie la dezvoltarea spirituala atat in procesul receptarii ei, cat si in procesul cretiei, deopotriva pentru artist si receptor.        

In primul rand, in procesul de creatie se dezvolta imaginatia, spiritul  analitic, capacitatea de comunicare expresiva prin culoare, prin sunete, prin cuvinte, prin imagini cinematografice, sculpturale, grafice.

Un exemplu este Dimitrie Cantemir care s-a manifestat in domenii diverse precum: muzica, filozofie, geografie, literatura, devenind o personaliate enciclopedica, recunoscuta de umanistii europeni.

In al doilea rand, receptarea artei are finaliati diverse: estetica, sociala, informativa si formativa pentru ca ofera delectare, coriijeaza moravurile, informeaza despre epoci deverse, formeaza caractere, dezvolta inteligenta, fantezia, sensibilitatea.

Un exemplu este tanara generatie careia i se adreseaza Tudor Arghezi in poezia ''Testament'', pentru care arta este ''miere'' (creeaza catharsis), ''bici'' (pedepseste), "hrisov'' (informeaza) si ''ciorchine de negi'' (exteriorizeaza raul, eliberandu-l) sau personajul d-na T (din romanul ''Patul lui Procust'') careia jurnalul lui Fred ii aduce alinare.    

In concluzie, arta este ''cea mai de folos zabava'', spune cronicarul, caci dezvolta o spiritualitatea complexa, construind si corectand mai mult si mai concentrat decat poate face viata insasi limitata temporal.
Alte întrebări interesante