Geografie, întrebare adresată de indymak, 8 ani în urmă

ajutor, cineva, trebuie urgent​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nicolecristina0507
2

Răspuns:

a). Raioanele constituie nivelul al doilea al Organizării administrativ-teritoriale a Republicii Moldova, după sate (comune) și orașe (municipii), care constituie nivelul întîi. Republica Moldova a revenit în anul 2003 la sistemul sovietic de împărțire administrativă în raioane. Astăzi, statul este împărțit de jure în 32 de raioane, 13 municipii și două unități teritoriale autonome recunoscute: UTA Găgăuzia (U.T.A.G.) și Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului (U.T.A.N.).

Raionul este o unitate administrativ-teritorială alcătuită din sate (comune) și orașe, unite prin teritoriu, relații economice și social-culturale.

b). Orașul în care își are sediul consiliul raional este numit oraș-reședință. Raionul poartă denumirea orașului-reședință. Hotarele administrative ale raionului reprezintă perimetrul suprafeței localităților incluse în componența acestuia și care coincide cu hotarele dintre localitățile raionului dat și localitățile raionului limitrof.

c). Sistemul va fi mai greoi şi de aceea va încetini luarea şi implementarea deciziilor;

Nivelul de responsabilitate publică a organelor alese şi executive la nivel regional va fi mai mic decât în cazul raioanelor.

Alte întrebări interesante