Matematică, întrebare adresată de papadopolmihai, 8 ani în urmă

Ajutor. Dau coroana

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andyilye
0

Explicație pas cu pas:

a)

E(x) = \bigg(\dfrac{2}{x - 2} + \dfrac{x}{x + 2}\bigg) : \dfrac{x^{2} + 4}{x^{2} - x - 2} = \\

= \dfrac{2(x + 2) + x(x - 2)}{(x - 2)(x + 2)} \cdot \dfrac{x^{2} - x - 2}{x^{2} + 4}

= \dfrac{2x + 4 + {x}^{2} - 2x}{(x - 2)(x + 2)} \cdot \dfrac{x^{2} + x - 2x - 2}{x^{2} + 4} \\

= \dfrac{{x}^{2} + 4}{(x - 2)(x + 2)} \cdot \dfrac{(x + 1)(x - 2)}{x^{2} + 4}

\bf = \dfrac{x + 1}{x + 2}

b)

E(a) \in \mathbb{Z}

E(a) = \dfrac{a + 1}{a + 2} = \dfrac{a + 2 - 1}{a + 2} = 1 - \dfrac{1}{a + 2}  \in \mathbb{Z} \\  \implies \dfrac{1}{a + 2} \in \mathbb{Z} \iff (a + 2) \in \mathcal{M}_{1}

(a + 2) \in \Big\{ - 1; 1\Big\} \implies a \in \Big\{ - 3; - 1\Big\} \\

Alte întrebări interesante