Istorie, întrebare adresată de pemihaita, 8 ani în urmă

Ajutor de 1 2 pag .Elaborați un eseu de 1-2 pagini,cu titlul”Primul Război Mondial un război total”.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de shirosankitsuneoffic
2

Răspuns:

Explicație:

La inceputul secolului XX, nationalismul se raspandea la un nivel national si cu acest lucru cresteau tensiuniile intre imperii si tariile de statura mai mica. Nu numai acest lucru dar ambitiile tertioriale ale tarilor mai mari si mici incepeau sa starneasca mici conflicturi diplomatice intre ele,

Spre sfarsitul verii din anul 1914, In Sarajevo pe acel timp un oras de origine Austro-Ungara, etnic sarb, un sarb patriot sub numele de Gavrilo Princip si alti asasini asteptau ca arhiducele Austro-Ungar, Franz Ferdinand care visita orasul sa treaca pe strada unde erau ei ca sa-l poata asasina. Niste asasini au aruncat bombe catre masina in care calatorea Franz Ferdinand, insa bomba a explodat fix cand masina cu niste ofiteri trecea peste, ranindu-i grav fortandu-i la cel mai apropiat spital.

Arhiducele s-a refugiat pentru putin timp dar apoi a mers sa viziteze ofiterii raniti in spital, iar dupa ce acea intalnire s-a sfarsit, soferul masinii Arhiducelui prin cea mai mare coincidenta din  istorie s-a oprit langa Gavrilo Princip, un asasin esuat care l-a impuscat pe Franz Ferdinand, omorandu-l pe loc.

Dupa acest eveniment neplacut, imperiul Austro-Ungar a oferit Serbiei un ultimatum ce enumera niste dorinte imposibile, iar cand Guvernul Serbiei a refuzat cererile imperiului Austro-Ungar, aceasta natiune a declarat razboi ei.

Serbia era sub protectia Rusiei deoarece cele doua erau natiuni slavice, asadar aveau relatiile diplomatice foarte stranse, asadar Rusia a declarat razboi Imperiului Austro-Ungar si ea, insa A-U era sprijinita si ea la randul ei de catre Imperiul German ce domina Europa la acea vreme, deci si Germanii au declarat razboi Rusiei.

Rusia se afla in Antanta, in care era prezenta si Franta, asadar pentru a-si proteja interesele, aliati si pentru a recuceri teritorile pierdute din Alsaciei si Lorenei si ea a declarat razboi catre Germani, dupa ea Muntenegru cea ce era o tara foarte mica intr-o aliata foarte stransa cu Serbia.

Germanii aveau planuri pentru a castiga razboiul, asadar a decis sa le puna in efect. Stiau ca Imperiul Rus era o tara mare asadar pentru a-si pregati fortele ar dura mult timp, asadar ei aveau sa invadeze Franta la viteza mare prin Luxemburg si Belgia, aveau de gand sa preia controlul asupra Parisului, fortand Franta sa se capituleze, iar apoi puteau sa conduca toate trupele pe frontul estic, puteau sa invinga contra rusia, si sa castige Razboiul.

Germanii au cerut Belgiei in anul 1915 acesul pe teritoriile lor ca sa mute 700,000+ de soldati in Franta, insa acestia au Refuzat demn. Asadar Germanii au declarat razboi tarii neutre, ceea ce a enervat Marea Britanie, o tara foarte puternica la un nivel international care a declarat razboi catre Germani.

La inceput si frontul Austro-Sarbesc era rau, mica tara Serbia invingand toate invaziile inamice cu sprijinul Antantei.

Catre sfarsitul anului 1915, Italia a tradat Fortele Centrale (Germania, Austro-Ungaria si Italia) si s-a declarat membra a Antantei, dupa ce Franta si Anglia au promis Italiei teritori in Iugoslavia si Tirolul de Sud, insa nici ei nu au putut face mare lucru.

In inceputurile anului 1916, lupte in transee au inceput intre Franta si Germania si Italia si fortele Centrale, avand loc batali de proporti catastrofale, printre care si faimoasele batalii de la Verdun, etc.

Pe la mijllocul anului, Bulgaria a declarat razboi Antantei, sprijinita de Turci, iar Romania s-a aliat cu Antanta, pierzand in mai putin de un an toata Tara  Romaneasca, inclusiv Bucurestiul.

Spre sfarsitul anului 1916, Armata Romaniei si a membrilor a Antantei care au supravietuit a avut loc de catre Francezi si Englezi, care datorita sprijinului lor, in bataliile decisive de la Marasti, Marasesti si Oituz Romania si-a redobandit independenta si statura.

In 1917, America parea a fi o mare amenintare  fortelor Centrale, asadar Germania a trimis Mexicului un telegraf renumit (Telegraful Zimmermann) In care au spus, intr-un mod simplificat:

-Invadati Americanii si aveti ce vreti pa.

Insa britanicii au interceptat mesajul si a sabotat planurile Germane, America intrand in razboiul mondial.

De aici pana in Noiembrie 1918, Fortele Centrale au inceput sa piarda masiv. Verdun a fost castigat in sfarsit si Americanii, Englezi si Francezi au amenintat Rinul.

In Noiembrie 1918, la pacea de la Versailles, Fortele Centrale predandu-se, lansand un efect domino spre al Doilea Razboi Mondial ce va avea loc in anii 1939-1945.


pemihaita: are legatura cu razboiul total ?
shirosankitsuneoffic: Da.
Alte întrebări interesante