Limba română, întrebare adresată de alinttu, 8 ani în urmă

ajutor la română!!! Dau coroană!!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dagorafam
1

Răspuns:

Textul A:

1. Imagini artistice:

"Deasupra casei tale ies / Si azi aceleasi stele." - personificare a stelelor care ies deasupra casei pentru a sublinia continuitatea si eternitatea amintirilor.

"Putut-au oare-atâta dor / In noapte să se stângă" - personificare a dorului care se stinge in noapte, sugereaza tristetea si melancolia eului liric.

2. Măsura versurilor: versuri lungi, fara o schema fixa de rima sau masura.

3. Rima: absenta unei scheme de rima.

4. Figuri de stil:

"Deasupra casei tale ies / Si azi aceleasi stele." - personificare.

"Când pe cărări se scuturau / De floare liliecii" - metafora pentru frumusetea efemera a momentului petrecut impreuna.

"Când amintirile-n trecut / Incearcă să mă cheme" - personificare.

5. Semnificatia primei strofe: eul liric rememoreaza amintiri din trecut si se simte atras de ele, desi trecerea timpului il separa de acele momente.

6. Semnificatia titlului: "Cand amintirile..." sugereaza tema centrala a poeziei, respectiv evocarea trecutului si a amintirilor.

7. Opinie: poezia transmite o nostalgie melancolica si trista, care poate fi inteleasa de oricine a trecut prin momente similare de amintiri pierdute.

Textul B:

1.Imagini artistice:

"Tresărind scânteie lacul / Si se leagănă sub soare" - personificare a lacului care tresare si se leagana sub soare, sugereaza o atmosfera linistita si pasnica.

"Din izvoare si din garle / Apa sună somnoroasa" - personificare a apei care suna somnoroasa, creeaza o imagine auditiva.

2.Măsura versurilor: versuri lungi, fara o schema fixa de rima sau masura.

3.Rima: absenta unei scheme de rima.

4.Figuri de stil:

"Tresărind scânteie lacul / Si se leagănă sub soare" - personificare.

"Unde soarele pătrunde / Printre ramuri a ei unde" - metafora pentru lumina soarelui care patrunde printre ramuri.

"Cucul cântă, mierle, presuri" - enumeratie a pasarilor.

5.Semnificatia primei strofe: eul liric se bucura de linistea padurii si de sunetul apei si a pasarilor, sugerand o atitudine contemplativa si de relaxare.

6.Semnificația titlului: Titlul poeziei este "Ereamat de codru". "Ereamat" înseamnă "încântat" sau "extaziat", iar "codru" face referire la pădure. Prin urmare, titlul sugerează faptul că eul liric se află într-o stare de încântare sau extaz în mijlocul pădurii.

7.Opinia despre mesajul poeziei: Poezia transmite o atmosferă de liniște și frumusețe naturală, iar eul liric se bucură de această armonie cu natura. Prin descrierile delicate ale sunetelor din natură și a luminii soarelui care pătrunde prin ramuri, poezia sugerează o înțelegere profundă și o legătură emoțională cu natura. Această poezie poate fi interpretată ca o încurajare a conexiunii umane cu natura și o chemare la recunoașterea frumuseții și importanței acesteia.

Alte întrebări interesante