Limba română, întrebare adresată de MamaMare6, 9 ani în urmă

AJUTOR! Ofer multe puncte! Va rog, ajutati-ma! E doar un exercitiu cu A sau F!!!

" Pe muşchiul gros, cald ca o blană a pământului, căprioara stă jos lângă iedul ei. Acesta şi-a întins capul cu botul mic, catifelat şi umed, pe spatele mamei lui şi, cu ochii închişi, se lasă dezmierdat. Căprioara îl linge, şi limba ei subţire culcă uşor blana moale, mătăsoasă a iedului. Mama îl priveşte şi-n sufletul ei de fugarnică încolţeşte un simţământ stăruitor de milă pentru fiinţa fragedă căreia i-a dat viaţă, pe care a hrănit-o cu laptele ei, dar de care trebuie să se despartă chiar azi, căci vremea înţărcatului venise demult încă. Şi cum se uita aşa, cu ochi îndureraţi, din pieptul căprioarei scăpă ca un muget înăbuşit de durere; iedul deschise ochii. "

1. A/F Substantivul (a) pamantului are functia de atribut subtantival , in cazul dativ. (Daca e gresit, va rog sa spuneti de ce)
2. A/F Substantivul cu litere de tipar din propozitia >> si limba ei subtire culca usor blana MOALE (acesta) , matasoasa a iedului << este termen regent pentru un atribut substantival, in cazul genitiv.
3. A/F In propozitia >> Si-n sufletul ei de fugarnica incolteste un simtamant staruitor de mila pentr fiinta frageda << exista un atribut substantival (genitival) si termenul lui regent.
4. A/F Structura >>vremea intarcatului<< contine un atribut substantival (genitival) si termenul lui regent.
5. A/F Cuvantul "caprioarei" din ultimul enunt al textului, are functia sintactica de atribut substantival, in cazul genitiv.

Va multumesc frumos! :* <3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
8
1 Fals - deoarece este atribut substantival genitival, caz Genitiv

2 fals deoarece blana este complement direct in acuzativ iar "moale" este atribu adjectival care are ca regent complemnetul cu care se acorda in gen, nr si caz

3 fals - deoarece in genitiv este un atribut pronominal genitival si nu substantival

4 adevarat - "incarcatului" este atribut substantival genitival cu regent "vremea"

5. adevarat - este atribut substantival genitival in genitiv (al cui piept, al caprioarei), unde "piept"este regent
Alte întrebări interesante