Limba română, întrebare adresată de afrumusika6, 9 ani în urmă

Ajutor! Rezumatu '' Doua loturi '' in maxim 30 randuri! Va rog! Ofer coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
1

In nuvela Doua Loturi, este vorba despre personajul principal, Lefter Popescu, ce rămâne lefter din cauza a doua bilete de loterie, cumpărate de la case de loterie diferite.

Banii cu care le-a cumpărat erau împrumutaţi de la căpitanul Pandele. In caz de câştig, Dl. Popescu urma sa-i dea acestuia  zece la suta din câştig. In momentul in care realizează ca nu găseşte biletele, răscoleşte toata casa, împreuna cu soţia sa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         In momentul in care afla ca au ieşit câştigătoare ambele biletele, soţii Popescu încep sa caute casa bucăţica cu bucăţica timp de trei zile. La un moment dat, Lefter isi aminteşte ca a pus biletele in jacheta cenuşie pe care soţia sa o dăduse la o chivuţa in schimbul unor farfurii. Foarte nervos, sparge toate farfuriile si pleacă la ţigănci in căutarea jachetei, împreuna cu căpitanul Pandele si comisarul Turtureanu. Aceştia o găsesc pe chivuţa, recuperează jacheta dar nu găsesc biletele. Toate ţigăncile sunt duse la secţie. La interogatoriu, ele nu recunosc nimic.

Lefter se opreşte la berărie împreuna cu căpitanul si comisarul. Aici îl întâlneşte pe seful sau, Turbatu, care ii spune sa se prezinte la serviciu imediat. 

Intre timp, ţigăncile au fost eliberate. Ajuns acasă, Lefter afla ca a  primit o scrisoare de la un prieten, care-i spunea sa vina la Minister pentru ca in caz contrar, va fi destituit.                                                                                                                                                                                                                          Întors la Minister si căutând un dosar urgent, Lefter găseşte si biletele de loterie. Văzându-se, deja, bogat, el isi da demisia. Dar când merge sa-si încaseze câştigul afla ca numerele erau câştigătoare, dar fiecare la cealaltă loterie. Şocat de descoperire ghinionistul face o criza de furie necontrolata.

In deznodământ, naratorul o infătisează pe doamna Popescu călugărita, cu mintea zdruncinata, strângând si ascunzând cioburi de străchini, iar pe Lefter Popescu un bătrân singuratic, rătăcind pe străzile din Bucureşti si repetând in continuu cuvântul „vicerversa”. 
Alte întrebări interesante