Istorie, întrebare adresată de cristicristianp7jtbg, 8 ani în urmă

Ajutor simulare bac la istorie.
Dau coroana tot ce trebuie! :)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de LucyMark
1

1. Partidul Comunist / P.C.R.

2. “sub directa supraveghere a Securitatii au loc toate arestarile si detentiile din inchisori”

3. Gheorghe Gheorghiu-Dej & Romania

4. Sursa A

5. Cauza este : “pentru a controla presa, radioul, cinematografia, teatrul” , iar efectul este : “Ministerul Propagandei este transformat in Ministerul Informatiilor”

6. Constitutia din 1948 a fost inspirata de constitutia sovieticac din 1936, aceasta prevedea executivul si legislativul, care erau exercitate de Marea Adunare Nationala, un parlament unicameral considerat oragnul suprem al puterii. De asemenea, drepturile si libertatiile cetatenilor au fost grav incalcate, desi constitutia prevedea principii democratice, precum votul universal, suveranitatea poporului.

   Constitutia din 1965 hotara Partidul Muncitoresc Roman (PMR) sa devina Partidul Comunist Roman (PCR), care era considerat “forta conducatoare” a intregii comunitati. Statul era socotit proprietarul resurselor subsolului, al mijloacelor de productie, al pamantului etc.

7. O caracteristica a democratiei in Europa in a doua jumatate a secolului al XX-lea este aceea ca: se bazeaza pe organizarea alegeilor libere / este reinstaurata dupa inlaturarea regimurilor comuniste / se promoveaza statul de drept (in care nimeni nu e mai presus de lege)


cristicristianp7jtbg: multumesc mult de tot, te pup
Alte întrebări interesante