Istorie, întrebare adresată de Geofcu, 8 ani în urmă

Ajutor!Trebuia sa ma ajutati ,va rog,am bacul,ajutati ma daca stiti.Cine a contribuit la formarea Tarii Romanesti?vreau 2 nume plus despre fiecare.Dar cine a contribuit la formarea Moldovei?tot 2 nume plus ce au facut ei vreau.Si sa imi spuneti la consolidare Tarii Romanesti cine a mai participat in afara de Alexandru Nicolae si ce a facut el.Trebuie sa ma ajutati neapart.Va rog !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de briinZ
0

Răspuns:

Pentru Țara Românească au contribuit:

1. Negru Vodă = se consideră că ar fi descălecat la sud de Carpați undeva în jurul anului 1290 unde a ridicat Câmpulung. E oarecum văzut ca un predecesor al lui Basarab I doar că informațiile despre el nu sunt veridice iar în istoriografie există o dispută privind existența sa, de multe ori e văzută ca o legendă descălecatul lui Negru Vodă din Făgăraș.

2. Basarab I (1310-1352) = a contribuit la fondarea Țării Românești după ce la bătălia de la Posada (1330) l-a înfrânt pe Carol Robert de Anjou. Imediat după, a fost recunoscut statul Țării Românești de către celelalte state din jur.

Pentru Moldova:

1. Dragoș = a descălecat la Est de Carpați unde a format un stat moldovenesc care era suzeran Regatului maghiar

2. Bogdan = a descălecat undeva în 1359 și i-a înlăturat pe Sas și Balc, urmașii lui Dragoș, unde a format un stat moldovenesc suveran.

Pentru consolidarea Țării Românești pe lângă Alexandru Nicolae a mai contribuit și Vladislav Vlaicu. Cel din urmă a consolidat statul prin faptul că i-a reconfirmat independența: a bătut monedă, a încheiat tratate cu vecinii din jur. Doar că a acceptat suzeranitatea maghiară și a primit ca feude Almașul, Făgărașul și Severinul.

Alte întrebări interesante