AJUTOR!!! URGENT!!! I.Citiţi cu atenţie textul apoi răspundeţi la întrebări:
A:”Din întregul curs al activităţii sale politice, la început Solon a fost mai strălucit, căci el a condus şi n-a urmat pe nimeni, şi după propriile sale socotinţe, nu împreună cu alţii, a săvârşit cele mai multe şi mai mari fapte obşteşti, dar la sfârşit Poplicola a fost norocos şi de invidiat. (...) Mai mult, Solon nici n-a putut să împiedice pe Peisistratos, care îi presimţise gândul, ci a fost înfrânt, şi tirania s-a înscăunat, iar Poplicola, deşi regalitatea avea putere de multă vreme şi era în vigoare, a doborât-o şi a nimicit-o, dând dovadă de o bărbăţie pe măsura acţiunii sale şi având parte şi de un noroc şi o putere care i-a sprijinit bărbăţia.”
(Plutarh, Vieţi paralele)
B.„Mai întâi, Clistene a împărţit pe toţi atenienii în zece triburi, amestecând categoriile sociale de mai înainte, deoarece voia să fie părtaşi cât mai mulţi oameni la drepturile cetăţeneşti. Apoi, el a orânduit ca sfatul să fie alcătuit din cinci sute de membri, în loc de patru sute, câte cincizeci de fiecare trib (...) În felul acesta, Constituţia ateniană ajunsese mai prielnică poporului decât pe vremea lui Solon (...) Clistene a statornicit noi legi, ca să atragă mulţimea.” (Aristotel, Statul atenian)
C: „Cu totul altfel acţionau democraţii. Aceştia considerau că săracii trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii cu stare. Deşi pentru a ocupa la Atena funcţii obşeşti nimeni nu trebuia să fie neapărat un om bogat, săracii nu puteau să se îndeletnicească cu activitatea de stat. Ei erau nevoiţi să muncească tot timpul, pentru a se putea hrăni atât pe ei, cât şi familia lor. La propunerea lui Pericle, s-a instituit o plată pentru îndeplinirea obligaţiilor de stat (...) În plus, pe teritoriul statelor care făceau parte din Liga ateniană au fost înfiinţate colonii ateniene, în care fiecare atenian putea să capete un lot de pământ. Prin aceste colonii erau dintr-o dată rezolvate două probleme: se creau garnizoane dincolo de hotarele Aticii şi se ameliora situaţia poporului simplu.” (Plutarh, Oameni iluştri ai Greciei)
1.Numiți un reformator din Atena precizat atât în sursa A, cât și în sursa B și precizați 2 reforme adoptate de acesta.
2 Precizaţi din sursa A regimul politic care s-a instaurat la Atena după plecarea lui Solon.
3. Numiţi un spaţiu istoric precizat în sursa C.
4. Numiți o instituție precizată în sursa B.
5.Selectaţi din sursa B, două informaţii aflate în relaţie cauză-efect, menţionând rolul fiecărei informaţii.
6. Selectaţi din sursa C, două informaţii aflate în relaţie cauză-efect, menţionând rolul fiecărei informaţii.
7. Menţionaţi, pe baza textului C, motivul pentru care cetăţenii săraci nu puteau îndeplini treburile obşeşti, anterior propunerii lui Pericle.
8. Menţionaţi, pe baza textului C, o măsură adoptată de Pericle.
9. Menționați o altă măsură adoptată de Pericle.
10. Menționați alte 4 instituții din Atena antică în afară de instituția precizată în sursa B.
11. Menționați două asemănări între democrația ateniană și democrația contemporană.
12. Formulați un punct de vedere referitor la democrația ateniană și susțineți-l cu o informație selectată din sursa C.
Răspunsuri la întrebare
1. Reformatorul atenian menționat atât în sursa A cât și în sursa B este Clisthenes. Unele reforme adoptate de el includ împărțirea atenienilor în zece triburi și creșterea dimensiunii consiliului la 500 de membri.
2.Regimul politic instaurat la Atena după plecarea lui Solon a fost tirania.
3. Un spațiu istoric specificat în sursa C este teritoriul statelor care făceau parte din Liga Ateniene.
4. O instituție specificată în sursa B este consiliul.
5. Două informații într-o relație cauză-efect din sursa B sunt: Clisthenes i-a împărțit pe atenieni în zece triburi, amestecând categoriile sociale anterioare, pentru că dorea ca cât mai mulți oameni să se împărtășească cu drepturile cetățeniei. Drept urmare, Constituția ateniei a devenit mai favorabilă poporului.
6. Două informații într-o relație cauză-efect din sursa C sunt: Pericle a propus o plată pentru îndeplinirea obligațiilor statului. Drept urmare, cetățenii săraci au putut să se angajeze în activitatea statului.
7.Înainte de propunerea lui Pericle, cetățenii săraci nu puteau desfășura treburile publice pentru că trebuiau să muncească tot timpul pentru a se putea întreține pe ei înșiși și pe familiile lor.
8.O măsură adoptată de Pericle, conform sursei C, a fost stabilirea unei plăți pentru îndeplinirea obligațiilor statului.
9.O altă măsură adoptată de Pericle, conform sursei C, a fost înființarea de colonii ateniene pe teritoriul statelor care făceau parte din Liga Ateniene.
10. Alte instituții din Atena antică, în afară de consiliul menționat în sursa B, includ Adunarea, curțile, armata și instituțiile religioase.
11. Două asemănări între democrația ateniană și democrația contemporană sunt: ambele implică participarea cetățenilor la guvernare și ambele implică protecția anumitor drepturi pentru toți cetățenii.
12. Punctul meu de vedere asupra democrației ateniene este că a fost un pas important înainte în istoria democrației, dar a avut limitări și excluderi. De exemplu, potrivit sursei C, numai cetățenii înstăriți au putut participa pe deplin la activitatea statului înainte de propunerea lui Pericle de a stabili o plată pentru îndeplinirea obligațiilor statului.