Limba română, întrebare adresată de victoriaaa, 9 ani în urmă

Ajutor va rog
Curentul literar a lui george cojbuc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bolboreadany
4
Poet ardelean, George Cosbuc s-a nascut la 20 septembrie 1866, la Hordou, langa Nasaud, fiu al preotului Sebastian Cosbuc si al Mariei. Urmeaza cursurile Liceului din Nasaud, continua studiile in cadrul Facultatii de Filozofie din Cluj, pe care le intrerupe in 1884 si devine redactor la revista "Tribuna" din Sibiu, condusa de loan Slavici. Talent precoce, Cosbuc versifica - in stil popular - basme, snoave, legende si balade care urmau sa constituie o epopee nationala si populara, care a ramas numai un proiect. Poetul a ilustrat satul ardelenesc, cu obiceiurile si traditiile lui, evidentiind virtutile morale ale taranului roman.

Remarcat de Maiorescu, se muta la Bucuresti in 1889 si incepe colaborarea la "Convorbiri literara", participand la sedintele

"Junimii". in 1901, impreuna cu Al. Vlahuta, Cosbuc infiinteaza revista "Samanatorul", care a dat numele curentului literar - samanatorism -prin care se promova o simpatie deosebita pentru taran, urmarind combaterea importului de literatura si raspandirea culturii in randul maselor, cu scopul de a promova o literatura care sa se situeze "in mijlocul istoriei si al traditiei". in anul 1916 este ales membru al Academiei Romane.

victoriaaa: Dar ce este un curent literar?
bolboreadany: Curentul literar defineste activitatea literara a scriitorilor
bolboreadany: sper ca te-am ajutat
Alte întrebări interesante