AJUTORRR,TREBUIE SA IL PREDAU MAINE
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
,,Stalin a actionat nu prin convingere, explicatie si cooperare rabdatoare cu poporul, ci prin impunerea conceptiilor sale. Oricine se opunea conceptiilor sale sau incerca sa-si demonstreze punctul de vedere, era sortit sa fie indepartat din conducerea colectiva si sa sufere anihilarea morala si fizica, multi membrii ai partidului comunist au cazut victime despotismului lui Stalin. Stalin a inventat conceptul de dusman al poporului. Acest concept a facut posibila folosirea celor mai crude mijloace de repreziune impotriva oricui nu era de acord cu el.”
Numiti liderul politic si partidul la care se refera textul. 0,50p(0,25).
Mentionati o trasatura a regimurilor totalitare. 0,50p.
Mentionati, un punct de vedere referitor la regimul politic, sustinandu-l cu o explicatie din text. 0,50p.
Precizati doua caracteristici ale regimului comunist. 0,50p(0,25).
Numiti, un mijloc folosit de comunisti pentru a prelua puterea. 0.50p.
Argumentati, de ce democratia a intrat in declin in perioada interbelica. 0,50p.
Prezentati, o caracteristica a democratiei si un stat care a promovat-o. 1p(0,25).
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
liderul politic menționat este Iosif Vissarionovici Stalin.
Reprimarea opoziției politice este o trăsătură specifică totalitarismului.
Comunismul stalinist a fost un regim politic despotic, care anihila moral și fizic pe oricine considera că este un "dușman al poporului".
Regimul comunist a desființat proprietatea privată promovând colectivismul; alături de colectivism o altă caracteristică a fost reprezentată de înlocuirea multipartidismului cu dictatura partidului unic ( partidul comunist).
Comuniștii au preluat puterea prin impunerea propriilor concepții, adeseori prin mijloace violente.
Declinul democrație interbelice s-a datorat: efectelor crizei economice dintre anii 1929-1933, apariției și consolidării partidelor extremiste ( fasciste, pro-naziste, naționalist-xenofobe, comuniste etc) și curentelor revizioniste nemulțumite de situația de după Primul Război Mondial.
Democrația promovează alegerile libere; Anglia este un exemplu de stat cu regim democratic ( România a avut, în perioada interbelică, un regim democratic până în anul 1938, când s-a impus un regim de dictatură regală).