Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Ajutorrr va roggg sa ma ajutatiii !!!!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandrupostasu
1

Hai sa vedem. Avem de aflat un numar x, care este mai mare decat un numar (fractia din stanga), insa este si mai mic decat cel din dreapta (fractia din dreapta). Practic va trebui sa le luam pe rand. O sa avem 2 situatii:

Prima situatie: 2x+5 / 4 < x => 2x + 5 < 4x => 5 < 4x-2x => 5 < 2x => x = 2, 3, 4, ... , + infinit (nu poate fi 0 deoarece este N*, adica N nenul, adica fara 0. De la 3 in jos nu se poate deoarece 2 ori 2 ar fi 4, care e deja mai mic decat 5, deci n ar fi corect. Trebuie ca 2x sa fie mai mare decat 5, deci un numar inmultit cu 2 sa fie mai mare decat 5)

A 2-a situatie: 3x+13 / 6 > x => 3x + 13 > 6x => 13 > 6x-3x => 13 > 3x => x = 1, 2, 3, 4 (din nou, 0 nu se poate, iar peste 4 ar da numere mai mari decat 13, deci n ar fi bine)

Acum trebuie sa ne uitam in cele 2 situatii, la rezultate. La prima solutie x este de la 2 pana la infinit, iar in a 2-a situatie de la 1 pana la 4. Trebuie sa facem intersectia dintre cele 2 multimi, adica rezultatele comune din cele 2 situatii. De ce? Deoarece nu pot fi toate la un loc, reuniunea. Daca la prima solutie x poate fi pana la infinit, nu inseamna ca asa va fi si pentru a 2-a solutie. Trebuie sa fie comune, sper ca intelegi. Deci facand intersectia multimilor, x poate fi 2, 3 si 4. Aceste 3 cifre se regasesc in primul sir de rezultate, din prima solutie, dar si in al doilea sir, de la solutia a 2-a.

Sper ca ai inteles. Sper ca e si bine si ca te am ajutat. Succes!

Alte întrebări interesante