Al 22,as dorii sa fie cat mai explicit. Multumesc.
Anexe:
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
3
Ecuația se rezolvă astfel:
Avem o sumă cu 2 termeni care are ca rezultat 0. Cei 2 termeni sunt 2 radicali.
Doar că știm că radicalii sunt tot timpul pozitivi(>=0).
Deci suma a 2 termeni pozitivi (cei 2 radicali) = 0.
Doar că, singura posibilitate suma a 2 termeni pozitivi să fie 0 este ca ambii din cei 2 termeni să fie 0. Deci ca acea sumă să fie adevărată trebuie ca și primul, dar și al doilea radical să fie 0, altfel nu s-ar putea obține 0.
Din asta rezultă că radicalii sunt 0, dar știm că √0 = 0. Deci și ce e sub radical va fi 0. Acum, centralizând:
x - 2 = 0
și
ax² - 2x - 1/a = 0
Se cere ca ambele ecuații să aibă cel puțin o rădăcină (rădăcină care să fie respectată de ambele ecuații).
Din prima ecuație rezultă că x = 2. (E singura rădăcină din prima condiție calculată (x-2=0), dacă asta nu este respectată și de cealaltă(ax² - 2x - 1/a), nu mai poate exista nicio altă rădăcină)
Acum, știind rădăcina, o înlocuim în a doua ecuație rezultată:
4a - 2*2 - 1/a = 0
4a - 4 - 1/a = 0 /înmulțim cu a
4a² - 4a - 1 = 0
Δ = 16 + 16 = 32
√Δ = 4√2
[tex]a_1 = \frac{-(-4)+4\sqrt2}{8}\\\\ = \frac{4+4\sqrt2}{8} = \frac{1+\sqrt2}{2}\\\\\\ a_2 = \frac{1-\sqrt2}{2}[/tex]
Avem o sumă cu 2 termeni care are ca rezultat 0. Cei 2 termeni sunt 2 radicali.
Doar că știm că radicalii sunt tot timpul pozitivi(>=0).
Deci suma a 2 termeni pozitivi (cei 2 radicali) = 0.
Doar că, singura posibilitate suma a 2 termeni pozitivi să fie 0 este ca ambii din cei 2 termeni să fie 0. Deci ca acea sumă să fie adevărată trebuie ca și primul, dar și al doilea radical să fie 0, altfel nu s-ar putea obține 0.
Din asta rezultă că radicalii sunt 0, dar știm că √0 = 0. Deci și ce e sub radical va fi 0. Acum, centralizând:
x - 2 = 0
și
ax² - 2x - 1/a = 0
Se cere ca ambele ecuații să aibă cel puțin o rădăcină (rădăcină care să fie respectată de ambele ecuații).
Din prima ecuație rezultă că x = 2. (E singura rădăcină din prima condiție calculată (x-2=0), dacă asta nu este respectată și de cealaltă(ax² - 2x - 1/a), nu mai poate exista nicio altă rădăcină)
Acum, știind rădăcina, o înlocuim în a doua ecuație rezultată:
4a - 2*2 - 1/a = 0
4a - 4 - 1/a = 0 /înmulțim cu a
4a² - 4a - 1 = 0
Δ = 16 + 16 = 32
√Δ = 4√2
[tex]a_1 = \frac{-(-4)+4\sqrt2}{8}\\\\ = \frac{4+4\sqrt2}{8} = \frac{1+\sqrt2}{2}\\\\\\ a_2 = \frac{1-\sqrt2}{2}[/tex]
Răspuns de
2
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă