Biologie, întrebare adresată de tepupamamisimuie, 8 ani în urmă

alcatiuti un eseu scurt despre maduva spinaraii​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elotelo
1

Răspuns:

Măduva spinării face parte din sistemul nervos central al vertebratelor, fiind protejată de canalul vertebral, legat de gât, trunchi și extremitățile corpului prin intermediul nervilor spinali, fiind învelit la fel ca și creierul într-o membrană conjunctivă denumită meninge.

Măduva spinării are doua funcții principale. În primul rând, ea acționează ca un sistem de conducere in ambele sensuri între creier și sistemul nervos periferic. Această funcție este îndeplinită prin intermediul neuronilor senzitivi și motori;fibrele acestora din urmă formează fascicule lungi, care pleacă din diferite parți ale creierului.

A doua funcție a măduvei spinării este de a controla activitățile reflexe simple. Aceasta se obține prin neuroni, ale căror prelungiri se extind pe distanțe mici în sus și în jos prin măduva spinării și prin interneuroni care transmit mesajele direct între neuronii senzitivi și cei motori.

Măduva spinării este formata din substanță cenușie unde predomină corpii (pericarionii) celulelelor nervoase și substanță albă unde predomină prelungirile nervoase (axonii) celulelor nervoase.Măduva spinării are forma unui cilindru turtit ușor antero-posterior. Din Intumescentia cervicalis și Intumescentia lumbosacralis pornesc nervii spinali ce inervează membrele inferioare și superioare.

Alte întrebări interesante