Limba română, întrebare adresată de lorenacobzariu56, 8 ani în urmă

Alcătuiește o compunere de 150 250 de cuvinte în care să prezinți particularitățile textului narativ valorificând textul Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
59

Fabula este specie a genului epic în versuri sau în proza, în care autorul transmite o morala prin intermediul unor personaje, plante, lucruri personificarea etc... Opera "Câinele și cățelul" de Grigore Alexandrescu este o fabula deoarece respecta particularitățile ei.

În primul rand tema textului o constituie satirizarea unor defecte precum naivitatea și mândria. Din punct de vedere structural, textul prezintă o scurta narațiune dialogat, desfășurată linear la care iau parte personaje din animaliera. (Aici dai exemplu din text... Adica ce face cățelul, cum se comporta etc...)

Un al doilea rand prin intermediul alegorie opera prezintă defectele omenești puse pe seama animalelor devenite simboluri ale satirei, portretele lor realizându-se atât caracterizare directa, cât și indirecta. Astfel câinele devine simbolul omului (dai exemplu de însușire a lui din text) iar cățelul este o persoana (dai ex din text).

În concluzie putem afirma ca textul dat aparține speciei fabula, în care autorul își exprima în mod indirect viziunea despre satirizarea unor defecte omenești prin intermediul personajelor și al narațiunii alegorice.


lorenacobzariu56: mersi
Utilizator anonim: cpl♡
lorenacobzariu56: eu trebuie sa scriu tot ce ai scris tu?
lorenacobzariu56: ??
SuperAndrei222: normal
SuperAndrei222: asta daca vroiai notă mare
paicumariaflavpefhao: Am luat 10 la ex asta yeeey mersiii muuuult
Alte întrebări interesante