Limba română, întrebare adresată de dany125, 9 ani în urmă

alcatuieste o compunere de 6-12 randuri in care sa demonstrezi ca fragmentul dat face parte dintr-o schita.( I. L. Caragiale " Petitiune")

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de asdfgh23
15
Schita este specia în proza a genului epic, cu o actiune concentrata, personaje putine ce se desfasoara într-un interval de timp scurt si surprinde un singur moment semnificativ din existenta unuia sau a câtorva personaje.
În primul rând,opera "Petiţiune" aparține speciei schiței deoarece puține personaje sunt antrenate în derularea unui episod unic şi semnificativ din viața personajului principal:impiegnatul.
Un domn pe nume Nae Vasilescu bate la fereastra impiegatului.Acesta îl poftește înăuntru unde cere 4 pahare cu apa unul după altul.Nervos,impiegatului îl întreabă de ce a venit,domnul îi spune cauza,iar impiegatul îl trimite la pensii.
În al doilea rând,textul este o schita datorita apartenentei la genul epic. Textul are narator care povesteste evenimentele la persoana a III-a si are personaje cu rol diferit in actiune.De asemenea sunt prezente coordonate spaţio-temporale limitate.Locul unde se petrece acțiunea este biroul impiegatului,iar timpul la ora 7 dimineața.
Având în vedere cele susținute consider că opera "Petiţiune" de I.L.Caragiale aparține speciei schiței.
PS:Scuze că nu e de 12 rânduri.
Alte întrebări interesante