Alcătuiește o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizezi pe părintele trandafir
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Parintele Trandafir este personajul principal al nuvelei,fiind prezent in toate momentele actiunii si infatisat in evolutia sa.
El este fiul dascalului Pintilie din satul Butucani,localitate unde mai tarziu ajunge preot. Aici isi intemeiaza o familie si isi profeseaza meseria in timp limitat.
Inca din expozitiune naratorul apeleaza la caracterizarea directa evidentiind calitatile si chiar defectele acestui personaj.
El este:”om bun ;a invatat multa carte si canta mai frumos decat chiar raposatul tatal sau”.
Este un om caruia ii place sa vorbeasca drept si nu pe ocolite,spunand astfel lucrurilor pe nume :”si totdeauna vorbeste drept si cumpanit ca si cand ar citi din carte”.
Parintele Trandafir a fost invatat cu munca asa ca el este un bun gospodar,abil,caci reuseste sa faca din nimica ceva,este un bun familist,ingrijindu-se sa nu lipseasca nimic celor dragi:”Si harnic si grijitor om este parintele Trandafir. Aduna din multe si face din nimica ceva. Strange,drege si culege,ca sa aiba pentru sine si pentru altii”.
Pentru ca isi priveste obiectiv personajul,el ii reflescta si defectele,acele care s-au rasfrant intr-un mod neplecut asupra preotului. El era un om lipsit de diplomatie asa ca de multe ori a vorbit satenilor raspicat si fara ocolisuri,fapt care a tras dupa sine o reclamatie facuta de consateni si adresata protopopului: “Minunat om ar fi parintele Trandafif daca nu l-ar strica un lucru. Este cam greu la vorba,cam aspru la judecata:prea de-a dreptul verde-fatis”.
In urma reclamatiei preotul este transferat in satul Saraceni,al carui nume,parca,este predenstinat. Din acest moment naratorul prin caracterizarea indirecta lasa faptele sa vorbeasca da la sine,adica se face oprezentare si prin atitudinea sau prin felul lui de a vorbi.
Ajuns in Saraceni preotul analizeaza situatia cu luciditate si isi da seama ca trebuie sa faca ceva astfel incat sa schimbe lucrurile in acest sat. Din acest motiv,parintele Trandafir incearca mai intai sa-i surprinda pe sateni prin slujbe deosebite tinute la biserica. De aceea in prima duminica el tine satenilor predica despre fiul risipitor: “In cea dintai dumineca ,parintele Trandafir tine o predica oamenilor ce s-au adunat in numar mare ca sa vada pe popa cel nou…Parintele Trandafir se simtea norocit intr-acea zi. Niciodata el n-a fost ascultat cu atata luare-aminte ca asta data”.