Limba română, întrebare adresată de vladimirovicigf, 8 ani în urmă

Alcatuieste un eseu de aproximativ o pagina (A4) in care sa explicati din punctul vostru de vedere nevoia unui individ de a fi proprietar.
(De ce ne dorim sa fim proprietari?)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
5

     Proprietatea, ca înțeles uzual, reprezintă conceptul prin care se înțelge că un lucru sau mai multe aparțin unei persoane strict individualizate sau unui grup de persoane. Individul are titlul de proprietar al unui bun determinat și îl poate folosi în mod exclusiv. Conceptul de proprietate privată este unul dintre cele mai importante din viața oamenilor.

     Din punctul meu de vedere, oamenilor le este necesară calitatea de proprietar, pentru că aceasta le asigură siguranță, independență și libertate, acestea fiind privite ca avantaje în societatea actuală.

     Pe de o parte, analizând dreptul civil, care prin Codul său reglementează proprietatea privată, ca fiind  "dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu, în limitele stabilite de lege", înțelegem importanța acestui drept. Astfel, din dispoziția legală se constată faptul că proprietarul are un drept de care se poate folosi după bunul plac, în limitele legii și ale bunului simț. Individul proprietar nu se bucură doar de posesia bunului, ci de atestarea sa legală, de faptul că nimeni nu va putea să-i tulbure liniștea și să conteste proprietatea. Se înțelege distincția dintre simpla posesie, care nu oferă siguranță deplină individului și proprietatea privată, care ocrotește liniștea persoanei și îi oferă siguranță. De exemplu, în cazul unei case (imobil), cel care are numele înscris în actul de proprietate este cel care are calitatea exclusivă de proprietar.

      Pe de altă parte, proprietatea privată îi asigură persoanei o independență mai mare, acesta fiind liberă să se folosească de bunul respectiv după cum crede de cuviință. De exemplu, atunci când omul locuiește împreună cu părinții sau la alte persoane, nu își poate impune punctul de vedere în anumite privințe legate de aranjament, utilități, nu poate închiria imobilul respectiv după bunul plac și multe alte lucruri asemănătoare. Astfel, libertatea sa de a acționa este restrânsă în acest caz, dar atunci când va fi proprietar la rândul său, va avea mai multă libertate și va deveni, de asemenea, mult mai responsabil.

      Totodată, ocrotirea pe care o oferă legea îl apără pe individ de primejdii, precum persoanele care au intenții rele și doresc să dispună de bunurile noastre fără drept, de impunerile abuzive ale autorităților (de exemplu, naționalizarea), proprietatea privată fiind garantată de Constituția României.

      Așadar, dorința oamenilor de a fi proprietari este una justificată, de actualitate și foarte importantă, regăsită mai ales în perioada maturității. Titlul de proprietar le poate oferi oamenilor siguranță, independență, libertate și îi responsabilizează, aceste valențe fiind necesare omului matur și stabil în societate.

╔════════❀

Explicație:  

╚════════❀

Articolul 44 din Constituția României, care reglementează dreptul la proprietatea privată (extras)

(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. (...)

(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. (...)

Articolul 555 din Noul Cod Civil, care reglementează proprietatea privată

(1) Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu, în limitele stabilite de lege.

______________________

  •     Așadar, trebuie să înțelegem că dreptul la prorpietate este unul dintre cele mai importante drepturi, fiind garantat mai ales de Constituția României - legea fundamentală a statului, adică cea mai importantă lege din țară, pe care se bazează și pe care o respectă toate celelalte legi.
  •    În perioada gimnaziului și mai ales a liceului, este bine să ne  informăm din surse sigure, să citim câteva texte de lege (mai ales Constituția) și să cunoaștem drepturile noastre ca cetățeni, pentru a ajunge oameni cu un nivel de cunoștințe bun, iar cu aceste cunoștințe să ne putem forma un drum stabil și sigur în viață, fără să fim păcăliți sau desinformați.

╔════════❀

Succes!  

╚════════❀


vladimirovicigf: multumesc multtt
Farben: cu plăcere :)
Alte întrebări interesante