Istorie, întrebare adresată de flowstickman0, 8 ani în urmă

alcătuiește un eseu de o pagina la tema mostenirea lumii va rog foarte tare îmi trebuie​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de malossara
2

Răspuns:

Mostenirea lumii grecesti  din Antichitate include teatrul, jocurile olimpice si stiintele pe care le studiem,dar mai presus de toate democratia.Cuvantul democratie e compus din alte doua cuvinte grecesti.Primul este demos si se traduce prin romanescul popor, iar al doilea este kratos care inseamna putere.

         Parintele Istoriei , Herodot vedea democratia ca forma de organizare si de conducere politica a societatii bazata pe principiul exercitarii puterii  de catre popor.

         Daca in Antichitate,Atena avea o democratie directa, astazi nu mai poate fi vorba de asa ceva.Asta pentru ca populatia statelor contemporane este numeroasa si nu mai permite  punerea in practica a democratiei directe.In zilele noastre democratia  nu mai poate fi decat indirecta.Democratia indirecta presupune ca un popor sa isi exercite puterea printrun numar limitat de reprezentanti.

         Idealul poate fi definit ca grad suprem, foarte greu de atins intrun anumit domeniu.Democratia a devenit, in fapt, un ideal in momentul in care a trecut de la versiunea s-a directa la cea exercitata prin reprezentanti putini.

         In ipostaza s-a de ideal filosofic, democratia se manifesta ca teorie a suveranitatii ce sustine ca autoritatea politica isi are fundamentul in puterea fiecarui cetatean de a  se guverna el singur.

         Platon,unul dintre cei mai mari filozofi ai Antichitatii nu pare sa fii avut o parere prea buna despre democratie.El asocia aceasta notiunea democratica cu ideea de conducere exercitata de catre cei multi.In opinia lui Platon, prostimea,gloata nu era capabila sa duca democratia la rangul de ideal.Asta pentru ca ratiunea nu poate fi subordonata pasiunii gregare.Discipolul Aristotel ,merge mai departe cu aceasta idee, sustinand ca puterea in mana poporului e sursa de tulburari si acte politice nechibzuite.

         Platon isi expune ideile referitoare la idealul de guvernare a unui stat ,cel mai bine in “mitul pesterii” . Simbolistica alegorica a mitului aseamana lumea cu o pestera, in care se afla un grup de prizonieri.Acestea nu puteau cunoaste realitatea ,reprezentata de lumea din afara pesterii.In spatele prizonierilor era un foc mare..Din cand in cand, oameni trec prin fata focului cu diferite obiecte sau animale.  Umbrele sunt tocmai iluziile pe care le dezvolta imaginatia omului, atunci cand nu are certitudini.Unul dintre prizonieri este eliberat din pestera.Acesta este filosoful.Acesta se intoarce in pestera sa le dezvaluie realitatea celorlalti prizonier,Prizonierii erau aici gloata care nu putea percepe corect lumea reala si il considerau nebun pe filosof.

         In cartea a saptea din lucrarea s-a Republica , Platon se opune modelului de politica democratic, optand pentru un stat condus de un rege filozof.

         In concluzie democratia este cea mai importanta parte a mostenirii grecesti, dar are lacune, care au dus de multe ori in istorie la crize economice majore.Despre idealul democratic putem vorbi ca despre ceva utopic,posibil doar in varianta sa directa.

Sper ca este bine.Iti extragi tu niste idei de acolo.E cam mult sa scri tot.


flowstickman0: mulțumesc mult
holeleoluca123: sper ca o sa iau 10 și îți mulțumesc extrem de mult!!
Alte întrebări interesante