Istorie, întrebare adresată de delitza81, 8 ani în urmă

Alcătuiește un eseu la tema " Roma de la oraș-stat până la divizare și cădere" vă rog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de soSimple
1

Imperiul Roman este termenul utilizat, în mod convențional, pentru a descrie statul roman post-republican caracterizat de o formă de guvernământ autocratică și de stăpânirea unui imens teritoriu în jurul Mării Mediterane cu capitala la Roma. Ca civilizație a Epocii de Fier, deținea teritorii din jurul Mării Mediterane în Europa, Africa de Nord și vestul Asiei. După reformele constituționale ale lui Augustus din secolul I î.Hr., la anarhia militară din secolul al III-lea d.Hr., imperiul a fost un principat condus din Roma (27 î.Hr.-285 d.Hr.). Imperiul Roman a fost mai târziu divizat între Imperiul Roman de Apus, cu capitala la Roma și apoi la Ravenna, și Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol.

Anterior, era Republica Romană care a înlocuit monarhia de la Roma în secolul al VI-lea i.Hr, guvernată de doi consuli cu puteri executive cu mandate limitate la un an și condusă de o adunare legislativă numită Senat. Republica era însă totodată un imperiu, dețînând teritorii cucerite. Fiind destabilizată de o serie de războaie civile și conflicte politice dintre generali ambițioși, în secolul I i.Hr., generalul Iulius Cezar a fost numit drept dictator pe viață, dar a fost asasinat în anul 44 i.Hr. în urma unui complot senatorial. Au reizbucnit astfel războaiele civile care au culminat cu victoria lui Octavian Augustus, nepotul și fiul adoptiv al lui Cezar, care l-a învins pe generalul Marcus Antonius în Bătălia de la Actium din anul 31 i.Hr. După anexarea Egiptului Ptolemaic, s-a încheiat oficial epoca elenistică marcată cu cuceririle lui Alexandru cel Mare în Orient. Octavian și-a asigurat controlul total asupra imperiului, iar Senatul Roman i-a garantat puteri executive nelimitate, titlul de Imperator (comandant suprem al armatei) și titlul de Augustus, devenind astfel primul împărat al Imperiului Roman.  

Imperiul Roman a lăsat în urma sa o moștenire grandioasă asupra dezvoltării Europei în aspecte privind instituțiile, cultura, limbile, religia, arta, arhitectura, filosofia, dreptul și știință. Ulterior, moștenirea romană a influențat debutul Renașterii, arhitectură neoclasică, codul legislativ modern și formarea republicilor moderne precum Franța și Statele Unite ale Americii. Limba latină răspândită în teritoriile cucerite de romani, precum și creștinarea, a dus la crearea regatelor medievale și a statelor moderne de azi precum Franța, Spania, Italia, Portugalia și România. Adoptarea creștinismului a condus la formarea bisericii creștine care a dominat Europa pe durata evului mediu.

Alte întrebări interesante