Alcatuieste un portret complex al lui Stefan insistand asupra modului cum ii evolueaza trairile sufletesti ale personajului(ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi)
Răspunsuri la întrebare
Stefan Gheorghidiu este protagonistul romanului "Ultima noapte de dragoste..", scrisa de Camil Petrescu, personaj prin prisma caruia sunt prezentate evenimentele si impresiile. Acesta reprezinta tipul intelectualului lucid, inadaptatul superior, incapabil sa se adapteze superficialitatii societatii.
In primul capitol se vorbeste despre rememorarea iubirii matrimoniale dintre Stefan Gheorghidiu si Ela, iar in cea de-a doua parte despre experienta de pe front.
In primavara pui 1916, Gherghidiu asista la o discutie despre dragoste si fidelitate, pornind de la un fapt divers aflat in presa : un barbat care si-a ucis femeia infidela a fost achitat la tribunal. --Aceasta discutie declanseaza memoria afectiva a peotagonistului, trezindu-i amintirile legate de cei doi ani si jumatate de casnicie cu Ela.-- Prin caracterizare indirecta, reiese ca barbatul este sensibil, implicat, cunoscator in esenta iubirii, datorita experientei.
In cel de-al doilea capitol se prezinta casatoria dintre cei doi tineri, care traiesc modest, dar sunt fericiti. Echilibrul familiei este, insa, tulburat de o mostenire pe care o primeste Gheorghidiu la moartea unchilui sau, Tache. --Intelectualul este dezamagit de interesele superficiale si fata de material proiectate de membrii familiei acestuia, care ar face orice posibil incat sa obtina mostenirea care i-a fost lasata acestuia, ceea ce lui Gheorghidiu ii provoaca dezgust. Acesta remarca falsitatea afisata in familie, si este scarbit--, de unde deducem firea cu tendinta catre valorile morale in fata materialului lumesc a lui Gheorghidiu, dar si darul acestuia de a vedea prin reactiile si comportamentul celor din jur, rezultate din firea analitica a intelectualului.
Cuplul evolueaza spre o inevitabila criza matrimoniala, declansata cu ocazia excursiei la Odobesti, cand Ela pare sa-i acorde o atentie exagerata unui anume domn G. --Pe parcursul certurilor si reimpacarilor, Stefan Gheorghidiu sufera de o serie de crize din gelozie si caderi pe plan emotional.-- Din suferinta si sensibilitatea exagerate ale lui Gheorghidiu si iesite la iveala pe parcursul relatiei matrimoniale cu Ela, tot prin caracterizare indirecta, putem remarca caracterul nesigur si lipsa de control asupra emotiilor ale acestuia.
Daca in primul capitol factorul declansator este iubiea, razboiul din partea a doua a romanului constituie a doua experienta catalizatoare din planul cunoasterii existentiale al lui Stefan Gheorghidiu, si anume razboiul.
--Ranit si spitalizat, Gherghidiu revine acasa, dar se simte detasat de tot ce il lega de Ela. De aceea, hotaraste sa o paraseasca si "sa-i lase tot trecutul".-- Remarcam, cu ajutorul caracterizarii indirecte, transformarea emotionala a barbatului care, la inceput, implicat si emotiv fiind, devine controlat in baza sentimentelor pe care le simte, posibil maturizat.
In concluzie, Stefan Gherghidiu, personaj-narator, traieste o serie de evenimente ce au la baza trairile cheie rezultate din iubire si razboi, care ii schimba perspectivele, catre un drum al autocunoasterii.
Sper sa indeplineasca pretentiile de "complexitate" si de volum. Am trecut intre "--" secventele care sugereaza in mod direct evolutia sufleteasca a personajului. Sper ca am surprins esentialul. Succes!