• Alcătuiește un referat/o prezentare folosind noile tehnologii intitulată: Eroii populari din legendele
românești
Recomandări:
Alege 3 eroi pe care îi consideri reprezentativi și motivează-ți alegerea printr-un enunţ.
prezintă succint principalele acțiuni și trăsături (fizice/morale) ale eroilor.
of folosi informații din textul citat, dar şi din alte texte.
DAU COROANĂ!! AM NEVOIE PANA MAINE , VA ROG !!
Răspunsuri la întrebare
Cerință: Alcătuiește un referat/o prezentare folosind noile tehnologii intitulată: Eroii populari din legendele
românești
Recomandări:
Alege 3 eroi pe care îi consideri reprezentativi și motivează-ți alegerea printr-un enunţ.
prezintă succint principalele acțiuni și trăsături (fizice/morale) ale eroilor.
∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆
Realizarea proiectului.
∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆
Titlul sugestiv:Mari domnitori români. Cum au ştiut ei să-şi slujească patria şi să pună interesul ţării înaintea tuturor
Înainte de formarea statului român, provinciile româneşti, numite de istorici Ţările Române, au au avut în fruntea lor conducători abili, buni strategi militari, modele în adevăratul sens al cuvântului. Aceştia au pus interesul ţării înainte propriului lor interes, lucru care se vede din faptele lor.
Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu, Gabriel Bethlen (principe al Transilvaniei), Iancu Corvin de Hunedoara şi fiul acestuia, Matia Corvin sunt câţiva dintre amrii domnitori ai românilor din toate regiunile istorice. Faptele lor au rămas în cărţile de istorie şi vorbesc de la sine drept modele de corectitudine, de iubire de ţară şi respect faţă de simboluri, indiferent de etnia pe care o au.
∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆
Imaginea lui Ţepeş
∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆
Vlad Ţepeş - (Dracula) a fost domnitor al Ţării Româneşti în trei rânduri: 1448, 1456-1462 si 1476. Este, poate, celmai cunoscut domnitor peste hotarele ţării. Numele lui a ajuns subiect al povestirilor de groază încă din timpul vieţii sale. La sfârşitul secolului al XIX-lea, popularitatea lui a fost reînviată prin romanul lui Bram Stoker, iar astăzi datorăm filmelor cu Dracula asocierea dintre acest personaj şi România.
Turcii îl numeau Ţepeş, din cauza pedepsei sale preferate, trasul în ţeapă. Relaţia cu boierii şi întărirea autorităţii domneşti au fost cele mai mari provocări ale lui Vlad Ţepeş în politica internă. A optat pentru o domnie autoritară, în care poziţia domnului să primeze în faţa boierimii. I-a pedepsit pe trădători, inclusiv pe cei din familia domnească. Orice bănuială de trădare inducea rapid la acuzarea celui bănuit şi pedepsirea sa, de obicei cu tragerea în ţeapă şi confiscarea averii.
Povestirile româneşti spun despre Ţepeş că "a fost un domn grozav de aspru. Pe cine prindea cu minciuna, ori că se poartă rău cu ai batrâni, ori că asupreşte pe sărac, iute-iute îl pedepsea cu ţeapa. Tot cu ţeapa pedepsea el şi pe turcii care veneau, când si când, pe la noi dupa jafuri. Pe hoţi, pe mincinoşi şi pe leneşi nu-i putea suferi. El făcu tot ce putu pentru a conteni ast soi de oameni din ţară”. Vlad Ţepeş a rămas în istorie ca un model de şef de stat prin acţiunile sale ferme de guvernare şi igienizare a societăţii.
Apărătorul creştinătăţii. Singurul voievod român declarat sfânt
Considerat ca fiind un apărător al creştinătăţii, Ştefan cel Mare a domnit, în Moldova între 1457 şi 1504. A purtat numeroase bătălii cu turcii, iar triumful lui a fost privit ca o reuşită a creştinătăţii împotriva păgânilor. Domnitorul a înălţat Moldova şi a implicat-o ca putere în procesul complex, transformator, care a făcut din Europa celei de adoua jumătăţi a secolului al XV-lea o „Nouă Europă”.
Istoria ne arată că s-a adaptat împrejurărilor şi a ştiut când să folosească sabia şi când arma diplomaţiei, a acţionat cu îndrăzneală şi prudenţă pentru a crea şi menţine echilibrul între forţele în mijlocul cărora a fost obligat să manevreze.
Mărturiile istorice au întreţinut de-a lungul secolelor amintirea lui Ştefan cel Mare, care a introdus poporul român în istoria europeană. Numele lui este un nume-simbol în panteonul gloriei româneşti.
Timp de 17 decenii, Alba Iulia a fost capitala Principatului autonom al Transilvaniei
Cetatea Bălgradului l-a găzduit, timp de zece luni, şi pe Mihai Viteazul. Episodul a stat la baza consituirii, la 1918, a statului naţional unitar român.
Alba Iulia a fost, între 1542-1711, capitala Principatului autonom al Transilvaniei.
∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆∆